Verrijkingen…handreikingen…mijn levenslessen…mijn levenspad…

Opzoek naar jezelf, naar jouw innerlijke jij, naar jouw zelfliefde?
In de ”knoop” met jezelf?
Zit je ”op slot” en weet je niet zo goed hóe je uit deze visuele cirkel kunt stappen?

Lees mijn persoonlijke Tips, Krachtige oefeningen en Technieken door.
Misschien herken je veel, raakt je ”iets” en kun je oefeningen Toepassen in je eigen leven…

Hallo, wat leuk om je te ontmoeten…ik wil mezelf graag even aan je voorstellen…

…ik ben Inge en ben inmiddels een zeer gelukkige, dankbare en tevreden vrouw, ik hou intens veel van mezelf en sta positief in het leven !

( Oke…oke…ik lig natuurlijk ook nog weleens jankend, tierend en dramatisch op de keukenvloer…maar in grote lijnen leef ik gelukkig en tevreden. )

Máár…voordat ik DIT punt heb weten te bereiken heb ik toch wel behoorlijk wat ”vooronderzoek” verricht om te achterhalen WIE ik nu
eigenlijk écht werkelijk zelf helemaal was en waarom ik de dingen deed zoals ik ze ( toen ) eigenlijk altijd maar deed.

Stukje achtergrond en waar mijn ”zelfontwikkeling” ooit eens begon:

Ik voelde me in mijn jonge jaren en op latere leeftijd altijd een ongewenst kind / persoon, ik heb me eigenlijk nooit gewenst, geliefd,
liefdevol of écht welkom gevoeld in het gezin waar ik in groot ben gebracht.

De eerste start – hóe mijn leven begon – mijn geboorte – en de manier hóe ik groot ben gebracht hebben daar veel ”voet in aarde”
door gehad en wil dat graag wat uitlichten…

Het begin van mijn zoektocht:

Ik ben eigenlijk al zo sinds mijn 16e ” op zoek naar mezelf ”en zeer bewust bezig om mezelf te onderzoeken en te achterhalen waarom ik ben zoals ik ben…
( of eigenlijk gezegd – waaróm is WAS zoals ik tóen WAS…)

Ik was vroeger altijd zeer ontevreden en diep ongelukkig en wist eigenlijk nooit waaróm dat zo was.

Terugkijkend was ik mijn hele jeugd en pubertijd, maar ook op latere leeftijd, het grootste deel daarvan ontzettend ongelukkig, down en vaak depressief,
Ik zat psychisch flink op slot. Ik zat en koos heel vaak ” onbewust ” voor een slachtoffer rol en gaf ” andere ” de schuld van mijn problemen en droeg zelf nooit de verantwoordelijkheid voor iets.
Omdat ik toen ook al van diepgang en analyseren hield ging ik ”opzoek” met mezelf aan de hand, en heb ik het grootste deel van mijn jeugd bij het toenmalige RIAGG / GGZ ‘ gelopen ‘ en daar verschillende ” soort van ” cursussen / zelfontwikkelingscursussen ” gevolgd.
( Ik vind dit belangrijk om te benoemen omdat er écht meer wegen te bewandelen zijn, weet dit! )

Hun hebben bij die instantie met hún inzichten en visies natuurlijk het beste met me voorgehad, maar als ik achterom kijk ben ik daar alleen behóórlijk ”bestempelt” in een ”hokje” geplaatst en niet bepaald écht verder gekomen.
Ik heb me toen voorál veeeel láten beïnvloeden door autoriteiten, door gezag én… me vol laten stoppen en proppen met allerlei chemische pillen, rommel en heb me door die pillen laten onderdrukken van hetgeen ik écht miste, voelde of tegenaan liep; me niet geliefd voelen, weinig aandacht gekregen, weinig positieve bevestigingen gekregen, weinig erkenning gehad, en nooit hoorde of merkte ik dat ik gewoon goed was zoals ik was !

Het leek voor die instantie dé oplossing om me maar vol te stoppen met pilletjes en chemische rommel ( alsof al het ”gemis” daarmee zou verdwijnen, ) WAT heb ik me mee laten slepen door hun visies.
Hun bevindingen zijn en waren naar mijn idee behoorlijk ”beperkt en zeeeer kortzichtig”, maar afijn, ik moest natuurlijk érgens beginnen.
Maar heel eerlijk en terugkijkend over mijn schouder…ik wist toen gewoonweg ook echt niét beter !

Verder gaan speuren:

Tijdens mijn verdere zoektocht ben ik verder gaan ” speuren ” en in ” contact ” gekomen met de hieronder beschreven cursussen, praktijken en coachen,… …en tóen is mijn ware innerlijke groei pas ÉCHT begonnen.
Gemakkelijk…NEE….verrijkend….AB-SO-LUUT!!!
Ik wil dit graag gaan delen met je zodat jij mogelijk ook iets vanuit jezelf kunt gaan herkennen waaróm jouw leven zo heeft moeten verlopen of waar het mogelijk voor jou mee te maken zou kunnen hebben.
Want in de bron worstelen denk ik wel velen van ons met ”dezelfde” soort van basis met problematiek van:
” niet gezien zijn / niet gehoord zijn / ons niet geliefd hebben gevoeld”…

Jouw verleden achtervolgt je, je kunt er ÉCHT NIÉT van weglopen;
Veel mensen vinden het lastig of pijnlijk om ”oude wonden” open te halen en lopen daar liever voor weg.
En vaak denken of zeggen mensen dit ook; wat geweest is is geweest, wat gebeurd is is gebeurd en daar kun je toch niks meer aan veranderen.
Maar als het zo gemakkelijk zou zijn had niemand ” last ” van diepe pijn of problematiek, het is echt wát je er nog mee doet…neem jezelf onder ”een loep.”
Je kúnt gewoonweg niét weglopen van je verleden én van de opvoeding die je hebt meegekregen.
Jouw geboorte ( is ook zéér bepalend ) mét je opvoeding is namelijk ÁLLES bepalend voor jouw hele verdere leven, jouw hele IKKE – jouw héle ZIJN, uit deze basis ”draag ” en ” zeul ” je ” vanalles” met je mee.
Dan heb ik het over de fijne, maar vooral over de ”minder” prettige of fijne ervaringen.
Als er in deze ”basis” vanalles ”mis” is gegaan, of je in veel dingen ”tekort bent geschoten”, kun je hier als ”volwassen persoon”
toch behoorlijk veel last van hébben of blijven houden zonder dat je je daar nu mogelijk bewust van bent.
( liede, aandacht, niet gezien zijn en erkenning zijn voor ieder kind en volwassen mens cruciaal. )

Ouders – opvoeders, ze hebben het állerbeste voorgehad met iéder kind van ons, om hun kind met hún geleerde ” tools ” en hun ” waarde en normen ” groot te brengen.
Maar door veel beperkingen, tekortkomingen maar ook veel gemis van liefde en aandacht vanuit hún eigen opvoeding, kunnen ze de plank toch onbewust weleens wat ”mis hebben geslagen” en dat heeft vaak grote gevolgen voor jouw verdere leven…weet dit…

Inmiddels weet ik ook, en ben daar voor het grootste deel in berust, ze kónde niet anders, ze wisten gewoonweg niet beter, ze hebben hun best gedaan door alles wat zij weer leerde van hun eigen ouders.
Want wat je zelf niet hebt meegekregen of hebt geleerd in de opvoeding…kun je ook niet doorgeven. Een ouder is ook maar ‘mens’, en een mens maakt….precies..” fouten en/of verkeerde keuzes ”.

Ik weet inmiddels ook…ik heb het állemaal nodig gehad om héél dichtbij mezelf te kunnen komen, bij MIJN eigen ware identiteit, mijn eigen ware IKKE !

Alleen is het voor mij ( jou ), met als mix de ”problematiek en tekortkomingen” van je ouders, het wel belangrijk omdat
te gaan zien en dat hun vele projecties je wél hebben gevórmd.
Als je op ”zelf onderzoek” gaat kunnen inzichten zowel verhelderend maar ook tegelijkertijd behóórlijk confronterend voor je zijn of gaan worden.
Het herkennen, erkennen en het omarmen van ál deze inzichten is een múst om een verder liefdevol en gelukkig leven te kunnen gaan leven ! Je krijgt door zelfonderzoek véél zelfkennis en volledige inzicht in het ”hoezo of waarom”.
Situaties met gebeurtenissen, wetende met die diepe ten grondslag ligging, kunnen helder voor je gaan worden, …doorzie jezelf…doorleef jezelf…herken en erken jezelf…omarm jezelf !!!… …om alles vervolgens een ”plekje” te kunnen gaan geven en het los te kunnen gaan laten, in alles te gaan ( leren ) berusten. Het is eigenlijk zo’n beetje als het afpellen van een ”ui”, laagje voor laagje kom je dichterbij…in jouw ware diepste EIGEN kern !

Mijn coaching en hulpbronnen:

Hieronder lees je wat coaching en praktijken, hulpbronnen die ik heb ontmoet op mijn levenspad.
Het grootste, intensiefste, pijnlijkste maar méést verrijkende deel hiervan, cursussen via lichaamswerk – praktijk twee-eenheid Theo en Eggie van Tiel uit Uden, regelmatig hulp gehad van een magnetiseur Jan Opsteen uit Gemert, van een fijne homeopaat Bert Govers, ik heb een zeer fascinerend geboorteproces weekend gevolgd in Valthe, een cursus White time healing gevolgd waar ik o.a iedere dag mijn auraveld mee schoon maak, maar ook waar ik bestellingen van mineralen, edelstenen en kristallen mee zuiver voor mijn klanten.
Verschillende soorten cursus met universele energie / deeksha onnenes gevolgd, waar ik mijn eigen pijn, onze hond of andere mee kan helpen te helen.
Nog af en toe kom ik bij een centrum voor natuurgeneeskunde, waar o.a mijn ( ernstig ) B12 tekort aan het licht kwam – Bij high care 3000 in Ravenstein, een onbeschrijflijke paranormale reading laten doen bij Do Lemette uit Veghel.
Momenteel volg ik regelmatig accupuntuur wat me zéér goed bevalt en me positief ondersteunt.

Alles is zéér verrijkend, érg belangrijk, maar ook behoorlijk confronterend voor me geweest.
Ik ben het leven toch wel door een ”hele andere bril” gaan leren bekijken, ik kán je inmiddels zeggen ….érg verrassend hoor.
Want door AL deze nieuwe inzichtelijke aanrijkingen, heb ik mezelf écht opnieuw leren ( her )- ontdekken…

Ieder van ons draagt een rugzak met bagage met zich mee.
Maar hóe kun je hier nu het gemakkelijkste mee om leren gaan?
Dát is voor mij 1 van mijn grootste uitdaging in het leven.
Loop er niét voor weg, ga opzoek, samen met jezelf aan de hand !
Zoek handvatten, welke eventjes – tijdelijk met je meewandelen, zodat je die nieuwe inzichten vervolgens zelf kunt transformeren naar jouw eigen IKKE…in jouw eigen leven!

De zoekweg naar mijn zelfliefde is voor mij 1 van de fascinerendste, boeiendste, maar ook wel de meest ” intensiefste en pijnlijkste ” stap in mijn leven geweest toen ik eens besloot om het geheel anders te willen gaan doen.
Want jezelf veranderen is niet zo gemakkelijk dan het misschien soms lijkt… Je komt veel en vaak ” groot verzet ” tegen omdat je lichaam – je psyche – je ”probeert” om je in het ” oude vertrouwde ” te houden, het houd soms behoorlijke
doorzetting en vertrouwen in !
Buiten de pijnlijke en moeilijke inzichten heeft alles wel héél veel inzicht en bewustwording gebracht en dat heeft mij enorm verrijkt naar wie ik NU ben.
Ik ben mezelf dankbaar dat ik ooit eens besloot om het eens geheel anders te willen gaan doen.
Sja, en hoe dan…dáár kom je gaandeweg dan achter, volg vooral ook je gevoel.
Onthoud ook; het gaat stapje voor stapje…heb vertrouwen in jezelf én veeeeel geduld.
Ieder proces met de daarbij komende bewustwording hebben inzicht, tijd en integratie nodig.

Als je besluit om eens ”rechtsaf” te willen gaan ”kijken, voelen en ervaren”, waar iedereen volgzaam linksaf ( vaak op de automatische piloot ) achter elkaar aanhuppelt, is dit zeer aan te bevelen als je NIET gelukkig bent met jezelf en met het leven dat je nu leeft. ( ! Onthoud dit ook…opzoek gaan naar jezelf kan nog op IEDER moment in je leven, je bent nóóit te oud om te leren, als je écht wil veranderen lukt het je, waar een wil is, is een weg ! )

Je kunt d.m.v jezelf ”binnenstebuiten te gaan keren”, er écht achter gaan komen dat WIE je dénkt die je nu bent… eigenlijk toch NIET
matcht met wie je echt daadwérkelijk bent. Maak jezelf vrij van alle meegekregen overtuigingen, beperkingen en tekortkomingen vanuit je opvoeding.

Bewust worden is géén gemakkelijke taak:

Als ik / jij veranderen, verandert je bewustwording / je bewustzijn, je inzichtelijk vermogen, je trilling, je resoneert op een ander niveau.
Het bewustzijn van je omgeving blijft ( meestal ) zoals deze is en daar komt geen ( weinig ) verandering in.
Dit kan het het proces van het vinden van je zelfliefde wel wat ” lastiger ” maken is mijn beleving want hún zullen nooit veranderen, ( al hoop je dit mogelijk misschien ergens wel…)
Je zou ”energetisch” wel wat om kunnen zetten, maar leg daar bij voorbaat geen hoop op…

Als je gaat kiezen voor een andere ” invalshoek – kijk op het leven”, een andere kijk naar jezelf, begrijpt een omgeving er vaak helemaal niks meer van en dit is soms niet geheel zonder consequenties.
Lotgenoten begrijpen dit proces wel en wat voor een pijn je tegen zult gaan komen en kun je dit vaak met elkaar gaan delen.
Maar je ouders, broers / zussen, familie, schoonouders snappen er vaak helemaal niks meer van omdat hun resoneren en leven vanuit oude patronen, gewoontes, waarde en normen en zitten daar vaak helemaal in ”vast”.
Ze hebben ( moeilijke – lastige ) waarde en normen meegekregen uit hun eigen jeugd / opvoeding en hebben dit vaak maar zo ”gelaten ”, ze ” klooien ” eigenlijk vaak maar wat heen.

Veel mensen zoeken geen hulp of stoppen pijn en problemen weg ( proberen ze ) omdat ze de moeilijkheden en vooral het verdriet of de pijn niet aan willen gaan – uit de voeten willen gaan – ervoor weg willen lopen.
Wat je bij deze personen vervolgens vaak terug ziet zijn totale copieën van weer hun eigen ouders met ” alle tekortkomingen ” en vooral een tekort in liefde, hun zelfliefde en hun eigenwaarde totaal zijn kwijtgeraakt.
Veelal leven deze personen dan ook in grote controle, dwangmatigheid – dwanghandelingen, leven in en met angsten, zijn vaak achterdochtig, denken erg negatief, staan erg sceptisch in het leven.
Vaak ”vervallen” deze personen zelf in; kinderen krijgen omdat ze ” hun eigen ( zelf-) liefde ” eigenlijk zo missen, ( waarschijnlijk denkende dat je dit ”gemis” opvult met een baby – met kinderliefde ), niet wetende dat het eigenlijk héél belangrijk is éérst je ” oude rommel, je shit, je oude pijnlijke bagage ” op te ruimen vervolgens je zelf aan kinderen begint.
Want anders zal iemand altijd zijn eigen ”diepe kwetsuur en pijn” weer doorgeven en tegen blijven komen via zijn of haar eigen kinderen…en is het cirkeltje weer rond…
Want als je je eigen ( pijnlijke, moeilijke, lastige ) jeugd niet opruimt projecteer je alles op je eigen kinderen !

Je omgeving ziet / nog begrijpt het veranderingsproces vaak niet ( is mijn ervaring ) en kunnen het je mogelijk zelfs kwalijk gaan nemen als je veranderd omdat je andere ( eigen ) keuzes gaat maken in je leven.
Dit vind ik persoonlijk soms wel lastig maar afijn het zegt uiteraard wel alles over hún eigen pijn, tekortkomingen en kijk op hun leven.
Onthoud dit wel; daar ben ik nog jij nóóit en te nimmer verantwoordelijk voor.
Ook al zit hier soms een ” flinke triggers ” onder omdat ( volwassenen )-kinderen hier vaak ” wel de schuld ” van kunnen krijgen omdat ouders moeilijk tot geen ” nee ” kunnen verdragen, maar dat is puur hún pijn, kwetsuur die verstopt zit ( onbewust ), dus ze reageren daardoor ook vaak uit ( onbewuste ) eigenbelangen.
Vandaar ook dat ouders, schoonouders zich soms ” erg op kunnen dringen ” om hun kleinkinderen veel en vaak te willen zien, daar veel in te willen ”bepalen” en te willen ”controleren” en ”vooral sturen”.
Of beseffen b.v maar al te goed goed dat ze hun eigen kinderen niet alles konde geven ( liefde, aandacht ) en ”proberen” dit nu ” goed te maken ” door heel erg op hun kleinkinderen te fixeren en te focussen…
Maaar…daar zijn hun eigen kinderen natuurlijk zelf verantwoordelijk voor want die laten dit allemaal maar gewoon gebeuren.
Waarschijnlijk onbewust willen / durven ze hun eigen ouders niet te kwetsen, tegen te spreken en voelen ze zich ( onbewust ) verantwoordelijk.

Ik heb in dit proces ( en nog ) veel moeten leren vergeven, energetisch liefde doorsturen, lichttunnels met liefde maken – van mijn hart naar hun hart liefde sturen. Nogmaals / jouw directe omgeving verandert niet, alleen jij.
Maar besef ook, een hele familielijn ”positief veranderen” is ook een hele ” pittige zware taak”.

Ik ben mezelf enorm dankbaar:

Ik ben mezelf erg dankbaar met de weg die ik tot nu toe heb bewandeld.
Ik heb bergen beklommen, diepe dalen gevoeld, op kruispunten gestaan waarvan ik dacht…HELP en nu?
Ik ben érg dankbaar dat ik gewoonweg het léf heb gehad om mezelf binnenste buiten te keren. Want geloof me, opzoek gaan naar jezelf, met ook het uiteindelijke inzicht dat je een mix bent van beiden ouders, kost het herkennen / erkennen en het aangaan daarvan gewoon best behoorlijk wat lef hebben.
Maar dat is uiteindelijk wél wat alles helder en inzichtelijker voor je kan maken.
Altijd even fijn…nee…pijnlijk en confronterend…ja dát absoluut…bevrijdend..en dát zeer zeker!

Het leven bied voor mij inmiddels met héle andere inzichten, een andere benadering, een andere kijk met aanpak, met voorál andere behoeftes welke mij vervullen en gelukkig maken.
Ik vind de voldoening van het het leven in hele kleine subtiele en basic dingen en geniet van de kleine momenten, vooral van eenvoud.
Ik leef ( probeer ) te leven IN het moment zelf en voel IN het moment wat ik wil…
Ik plan bijna tot niks meer en heb ik ergens geen zin in dan doe ik het gewoon niet meer.
En dit staat haaks op hoe dit vroeger ging, mijn hele leven hing toen van plannen, afspraken, en beloftes aan elkaar maar dáár ben ik dus ( gelukkig ) mee gestopt.
En wat voor mij niet meer belangrijk is is al dat materialisme, al het uiterlijke vertoon, die buitenkant…wat ik zo als voorbeeld heb meegekregen in mijn opvoeding.
En het állerbelangrijkste, ik ben inmiddels héél gelukkig met mezelf !!!
En dát is vooral wat voor mij telt in mijn leven, gelukkig zijn met mezelf, houden van mezelf.
Dat ik mijn eigen keuzes maak waar ik bewuster en veel gelukkiger van wordt.
Wat voelt belangrijk voor MIJ welke keuzes wil IK maken, wat wil IK eigenlijk echt?
I.p.v me te LATEN sturen, me te LATEN leven door de verwachtingen van ”de ander”.
Nee….dáár doe ik niet meer aan mee…en jij?

Misschien kan ik jouw iets aanreiken door net dat éne persoonlijke verhaaltje te vertellen zodat jij ook bewuster wordt waaróm je
bent zoals je bent, of waaróm je de dingen doet zoals je ze nu doet.

Weet dán dat je te allen tijde zélf verantwoordelijk bent om het anders te doen, d.m.v andere keuzes te maken, familie patronen te doorbreken,
anders te leren denken, om zo van je leven écht iets te maken om vervolgens een véél gelukkiger mens te worden hier op deze aarde…

Neem jezelf aan de hand en volg jouw eigen pad!

En als je het fijn vind dat ik even met je ”mee wandel”… kun je hier een coaching/ gesprek aanvragen;

Klik hier voor Hulp of Coaching

Liefdevolle groet Inge

1.) Neem je tijd bij het ontwaken van een nieuwe dag:

Neem je tijd bij het ontwaken van een nieuwe dag. Zet je een wekker, zet m lekker op tijd en doe het heeeeel rustig aan…

Gebruik b.v een wake up light, zo went je lichaam aan steeds wat meer licht en wordt je relaxter wakker.
Werkt een stuk meer ontspannen dan zo’n herrie wekker waar je je ineens een hoedje van schrikt.

Ben je gevoelig voor straling, zet de wekkerradio of wake up light aan de andere kant van je slaapkamer, niet naast je hoofd op het nachtkastje.
Gebruik het liefst géén digitale wekker, maar eentje op batterijen.

En let erop dat je géén mobiele telefoon naast je op je nachtkastje hebt liggen, of onder je kussen.
Die straling is zéér slecht voor je, besef dit !

Begin de dag gewoon heel rustig aan i.pv. snel, gestrest en gehaast…

koffie

2.) Mediteren; ben je bekend met mediteren, begin je dag met meditatie

Wat ikzelf vaak toepas en dit werkt ook erg prettig is mijn eigen ervaring;
Ga een tijdje rustig zitten met je voeten plat op de grond op een stoel of bank.

Leg je handpalmen open en omhoog, en laat deze rusten op je knieën.
Keer even in je gedachte, voel wat er op dat moment ”aandacht” vraagt, en laat dat gevoel in je gedachte uit je lichaam of geest stromen.

Visualiseer ( probeer het voor je te zien ) dat het uit je systeem verdwijnt.
En ga dan met dat ”probleem” in je gedachte ”letterlijk naar buiten toe”… en laat het buiten los, je laat het los in het weiland of veldje ”aan de overkant”…

Zo kunnen opgehoopte energieën, gevoelens, angsten, emoties etc. je lichaam uit stromen, probeer het maar eens…
Is ook fijn om dat buiten te doen, in de tuin, in het bos etc.

Zwarte Toermalijn

Ook pak ik vaak mijn brok edelsteen, de zwarte toermalijn vast en voel en ervaar ik hóe deze steen mij helpt om me beter te gronden / beter te aarden.

Ik ervaar dit steeds weer als zeer prettig en zeer krachtig…

Zwarte Toermalijn helpt je goed te aarden

Mediteren naast een energie – beschermplaat

Deze energieplaat geeft een krachtige energie af die je lichaam vitaal maakt.

Je voelt de kracht van de plaat meestal direct al.

Het is belangrijk om bewust contact met de plaat te maken om een goede wisselwerking te creëren tussen jouw eigen energieveld en het bewustzijnsveld welke de plaat doorgeeft.

De plaat kan je helpen om je extra goed te aarden en je te helpen te ontspannen…

Beschermplaat helpt ook tegen aardstralen en lelylijnen

3.) Reinig jezelf energetisch onder de douche, ben lief & positief tegen jezelf

Vraag tijdens het douchen aan het water om jouw ballast, jouw opgehoopte energieën, jouw angsten, jouw emotie’s of gevoelens van je af te laten stromen.

En zeg onder de douche ( hardop of zachtjes ) lieve dingetjes tegen jezelf, zoals;

~ ik ben mooi zoals ik ben
~ ik ben precies goed zoals ik ben
~ ik hou van mezelf zoals ik ben
~ ik ben dankbaar voor alles wat ik heb bereikt
~ ik ben heel erg tevreden met mezelf
~ ik ben heel trots op mezelf
~ ik ben uniek en helemaal goed zoals ik nu ben
~ ik doe het hartstikke goed
~ ik ben dankbaar voor mijn gezondheid
~ ik heb heel veel kwaliteiten

We bestaan voor bijna 80 % uit water, ook dieren en planten.
Water heeft de bijzondere mogelijkheid om te reageren als je er positieve, mooie, gedachtes en woorden tegen zegt, kortgezegd dus…als je er ” lief en aardig ” tegen bent, dat neemt het op. Dit heeft de wetenschapper ”Masaru Emoto ” bewezen middels vele van zijn boeken, + foto’s + wetenschappelijk kunnen aantonen
over waterkristallen, wát water doet als je er ” lelijk + negatief ” tegen spreekt óf…als je het ” positief + liefdevol benaderd” . Hij zegt zo mooi; ” door water positief te beïnvloeden hebben we dé sleutel in handen voor het genezen van onszelf en de aarde.”

Water neemt trillingen, intentie’s op, dus veel liefdevolle dingen tegen jezelf zeggen, veel ( heeeeel veel ) herhalen, veel doen en je zult dit echt als zeer prettig gaan ervaren.

Het heeft mijn leven, mijn kijk naar mezelf toe, uiteindelijk 180 C positief omgegooid, door heeeel veel te affirmeren, lieve dingen tegen mezelf te zeggen.

Ben lief tegen jezelf…het helpt je uiteindelijk écht om een veel gelukkiger mens te worden…En leer je kind -(eren) aan dit te doen !

4.) Wees lief tegen jezelf in de spiegel – HOU VAN JEZELF!

Hoe zit het eigenlijk met jouw zelfliefde? Hóeveel hou je eigenlijk van jezelf?
Ik ga op dit stuk wat verder door n.a.v punt 3 !

Kun jij tegen jezelf IN de spiegel zeggen: ” Ik hou van mezelf ”?
Nee? Weet dit, dáár begint het mee !

Want als je tegen jezelf dit ” eenvoudige” zinnetje niet kunt zeggen is het eigenlijk wel duidelijk…je eigenwaarde en zelfvertrouwen zijn flink beschadigd. Maar…daar kun je zélf écht iets aan doen!

D.m.v te gaan affirmeren ( – herhalende liefdevolle zinnetjes op te zeggen – ).
Dit is een hele eenvoudige, maar zéér efficiënte manier om jezelf te helen en om van jezelf te ( gaan leren ) houden !!!

Hang op de spiegel, op de deur in huis, lieve positieve zinnen – positieve kreten op, hier wat voorbeelden;

~ ik hou van mezelf,
~ ik waardeer mezelf,
~ ik ben trots op mezelf,
~ ik doe het hartstikke goed,
~ ik ben mooi zoals ik ben,
~ ik hou van mijn lichaam,
~ ik ben goed zoals ik ben,

( bekrachtigende positieve zinnen kunnen zijn; )

~ ik ben de regisseur van mijn leven,
~ mijn masker mag af, ik mag zijn wie ik wil zijn,
~ ik ben niét verantwoordelijk voor de gevoelens van…( b.v je vader of je moeder)
~ ik sta nu in mijn kracht,
~ ik weet dat ik het kan,

Er zijn ontélbaar veel positieve affirmaties of bekrachtigende zinnen om tegen jezelf – in de spiegel of hardop te zeggen tegen jezelf.

Loop je in het leven ”tegen iets aan”, heb je vervelende gedachtegangen, negatieve gedachtes, kraak je jezelf veel af, heb je last van een negatief zelfbeeld, heb je weinig eigenwaarde, heb je daar erg veel ”last” van?

!!! affirmeer het positief !!!

Zeg een positieve zin meerdere herhalende malen achter elkaar op in de spiegel of hardop in de auto, in je huis, tijdens het koken etc. etc. en herhaal dit enige tijd, b.v enkele weken lang – enkele keren per dag – steeds 3 keer achter elkaar !

Geloof me…het helpt ÉCHT !!!

In het begin kún je ”veel weerstand” voelen, omdat je ego , jouw schaduwkant, zo ”gewend” is geraakt aan het ”oude vertrouwde, aan ál dat negatieve ”.

Ik weet nog toen ik hier eens mee begon, ik zij tegen mezelf in de spiegel – ik hou van mezelf -. Weet je, ik kón het niet eens, ik kón mezelf ‘dit ”eenvoudige” zinnetje NIÉT zeggen. Tóen bedacht ik me wel, dan heb ik wel héél erg weinig eigenwaarde, dit was voor mij
meteen héél erg duidelijk dat ik hieraan móest gaan werken…

Als je van huis uit vaak het ”tegenovergestelde hebt meegekregen”. Om veelal eerst iets of jezelf vanuit een negatief of sceptisch standpunt te benaderen, vaak gepaard met vele afkeuringen, dan weet ik uit eigen ervaring…
…dan vergt het zéker be-hoor-lijk wat doorzettingsvermogen.

Veel weerstand voelen;
Je kunt in het begin heeeeel véél weerstand ervaren, maar ZET DOOR !!!
MÉT TRANEN – MÉT WOEDE – MÉT WEERSTAND – MÉT AFKEUR….blijven herhalen !!!!
BLIJF tegen jezelf zeggen dat je van jezelf houd als je dit NIET kunt. Besef dat als je dit ”eenvoudige”
zinnetje niet tegen jezelf kunt zeggen, dat je absoluut niet van jezelf houd.

Door het véél te doen, héél-véél-en-héél-vaak te herhalen, gelooft je eigen ikke, jouw hogere ziel dit op een gegeven moment vanzelf.

Werkt zéér efficiënt bij een zeer negatief zelfbeeld.

Wat je ook positief helpt en kan ondersteunen is een affirmatiehoutje

– affirmatiesteen, Affirmatieboek of poster van Louise Hay

affirmatiesteen, Affirmatieboek, leuk en leerzaam als kadotip !

5A.) Vraag energetische om hulp:

Het universum, jouw hogere zelf, jouw beschermengel, jouw gidsen, god, al jouw begeleiders….
Er zijn ontélbaar veel helpers, jouw handvatten om je door het leven te begeleiden.

Vraag om hulp !
Voel je je niet goed, kun je wat extra kracht gebruiken, ben je bang, voel je je wat minder fijn.
Er zijn legio momenten waar je mogelijk wel ”wat extra hulp” bij kunt gebruiken.

Onthou dan 1 ding…vraag energetische hulp !!! Je moet het WEL vragen, anders werkt het niet….

Vraag hulp, vraag kracht, vraag vertrouwen, vraag bescherming of wát dan ook.

Vermijd alleen 2 woorden, gebruik NIET het woordje: NIET en GEEN. Gebruik die 2 worden NIET !!!
Even oefenen hóe je een bepaalde zin uit kunt spreken of kunt vragen…
dan zul je iets op een andere manier moeten formuleren.
Die 2 woorden zijn ” verbodswoorden ”, die universeel niet worden ” gehoord ”.

universum

Vraag het op een positieve manier, wat voorbeelden: als je zegt / vraagt ;
” ik voel geen angst ”, vraag je eigenlijk ” ik voel angst”.
” Ik wil me vandaag niet druk maken ”, vraag je eigenlijk: ” ik wil me vandaag druk maken.”
” Ik wil me niet dik voelen ”, vraag je eigenlijk ” ik wil me dik voelen”.

even een foefje wat je moet onthouden, maar geloof me, je zult versteld staan…

5B.) Vraag een ander om hulp:

Weet je het even niet, vraag een ander om hulp;
Het is erg belangrijk in je leven dat je leert te gaan vragen, ÁLLES.
Als je niet vraagt kom je ook niet verder in het leven.
En je mág vragen, álles !!!…niks is raar of vreemd, niets is stom of dom om te vragen. Met vragen kom je verder, met je mond houden of stilzwijgen niet. Vragen staat vrij, wie vraagt komt stappen verder in zijn of haar leven !

Als je het antwoord al weet, hoef je het ook niet te vragen, toch? Als je het of iets niet weet, vraag het dan gewoon, wát de vraag ook is. De ander is altijd zelf vrij en verantwoordelijk om een antwoord te geven in iets of zijn mond te houden, daar hoef jij van te voren nóóit rekening mee te houden.

Vraag om hulp, vraag of een ander je wil helpen, vraag om bevestiging als je voelt dat je dat op een bepaald moment even nodig hebt.
Vraag een ander je te helpen, met welke vraag je ook zit !
Vraag b.v een bekende vriendin/vriend om eens tegen je te zeggen ”dat je het goed doet”, als je voelt dat je dat even nodig hebt ( omdat je die bevestiging nooit hebt gehad in je jeugd.)

Of vraag een ander even naar je te luisteren omdat je even” iets ” kwijt wil waar je ontzettend mee zit of waar je erg verdrietig
of boos over bent. Vaak vragen mensen niet omdat ze de ” nee ” niet kunnen verdragen, die kán erg pijnlijk voelen.
Maar die ” pijnlijke nee ” komt voort uit het gevoel van ” afwijzing, je afgewezen voelen ”, het afgewezen stuk bij je vader / moeder / opvoeder vanuit je jeugd.
Dat pijnlijke stuk zit diep en zit nog ” verborgen / verdolven onder ” je oude kinderlijke pijnen”.
Je hebt 2 keuzes in ” iets gaan vragen ”; of je laat een vraag omdat je de ” nee ” niet kunt verdragen. Of je vraagt iets, zónder het antwoord al in te vullen, dus hang er bij voorbaat ook géén verwachting aan…
…dan valt alles wat je daar uit terug krijgt van die ander ook mee….
Mocht de ander ” nee ” zeggen op jouw vraag, dan heb je het wél gevraagd..en dáár gaat het om…

Ik durfde nooit iets te vragen, niet om een gunst, niet om hulp als ik iets even niet wist of begreep, of ik wist b.v niet wat iets betekende en hield mijn mond maar omdat ik ervan overtuigd was dat ” ze me dom/stom vonden ” als ik het vroeg.
Mij is meegegeven dat je niet zomaar alles mag of kunt vragen of dat vragen stom is…of wat ik me ook nog goed herinner als ik iets vroeg, ” weet je dat dan niet?” ( door dat soort opmerkingen kromp ik altijd in en vond ik me op zo’n moment erg dom dus ik was op een gegeven moment maar gestopt met gaan vragen…)

” Vragen ” had ik niet geleerd, ik denk dat dat een stuk meegegeven wordt dat ik als kind weleens hoorde ” zoiets vraag je toch niet”, of ” dat vraag je toch niet?
Of deze…” kinderen die vragen worden overgeslagen ”, herken jij dat?
Je wordt dus in je spontaniteit ingedimt om te gaan vragen, dus op een gegeven moment laat je dat dan wel…

Als je dit herkent wat ik hierboven schrijf;
ga vanaf nu dan vragen, het is verrassend wát je allemaal voor elkaar krijgt…als jij maar vraagt !!!
Je kunt nóóit !! van tevoren invullen of een vraag ”raar” ”vreemd”, ” groots” of ”teveel is”, dus….ga vragen..vragen…vragen…en je zult versteld komen staan.

Máár, jij moet het doen, jij moet om hulp gaan vragen, jij bent hier zelf verantwoordelijk voor, dus je hebt hier een keus in, vraag je het wel, dan verrijkt het echt je leven, in alles…

…Een erg mooie leerzame oefening…

6.) Sluit jezelf af – bescherm jezelf – bescherm je Aura:

Voor ( hoog ) – gevoelige personen is dit zeker erg belangrijk. Iedere keer weer opnieuw; vóórdat je gaat werken, naar school toe gaat, boodschappen moet doen, je naar een feestje toe gaat, naar een concert, op je moet naar een begrafenis of crematie ( dan hélemaal goed beschermen !!! ), of welke drukte je ook instapt, vraag – van – tevoren – bescherming !

Vraag hulp aan het hogere, vraag bescherming.

Eigenlijk wat hierboven beschreven ( punt 5A ) staat, maar dan speciaal om bescherming tegen negatieve invloeden en emoties van buitenaf.

Zet jezelf in een wit beschermend licht

– ikzelf stap vaak ” in een glazen ”ei” en sluit dit ” ei ” achter mij dicht.
Ik vraag daarbij of ik extra goed beschermt mag worden tegen invloeden van buitenaf, ” zie dit met gesloten ogen voor je – visualiseer
dit voordat je ergens heengaat !
Omdat ik erachter kom dat ik steeds ”gevoelig” wordt en heftiger reageer op situaties voelt deze techniek beter en fijner voor me.
( en zeker als ik me wat vermoeider of ”minder prettig” voel op dat moment ) .

Lees hier meer beschermtechnieken:

Hoe bescherm ik mezelf tegen negatieve invloeden

7.) Ben trots op jezelf – ben dankbaar voor dit leven!

dankjewel goed

Ben dankbaar met álles wat je HÉBT én hebt bereikt in het leven. Ben DANKBAAR voor het leven !!!

En dan bedoel ik NIET dat grote huis, die dure auto op de stoep of dat vele geld op de bank…
…nee…dan heb ik het over kleine en subtiele dingen, dus zéker ook jouw persoonlijkheid met ál jou innerlijke kwaliteiten !!!
Want veel mensen vinden dat eerste ( gebaseerd op geld ) op de een of andere manier altijd zó belangrijk ?!
Bij veel mensen draait het vaak alleen maar om ” de buitenkant ”, het uiterlijk.
Maar als je LEERT om het leven waardevol te kunnen zien door eenvoud, door iets kleins of iets subtiels, door jouw kwaliteiten, dan heb je uiteindelijk ook zó weinig nodig, en dat is zo heerlijk…

Vogeltjes die elkaar voeden, de zon die ondergaat, picknikken met je liefje, wandelen en in de natuur zijn, lekkere maaltijd koken, op de bank zittend met een boek etc.

Dan haal je de essentie van het leven uit de eenvoud, de basis, en geloof me dat voelt véél rijker dan al dat materialistme met dat geld, want dát is zo betrekkelijk !!!

En ben trots op jezelf, ben trots op wat je allemaal kan, want je hebt ongetwijfeld héél veel kwaliteiten.
En zég !! tegen jezelf dat je daar trots op bent. Herhaal dit met grote regelmaat, belangrijk voor je innerlijke kracht te vergroten. Heb je iets gedaan waarvan je zelf het gevoel hebt dat je het goed hebt gedaan, ZEG dat tegen jezelf – hardop of b.v tegen jezelf in de spiegel, kijk jezelf aan !

Oefening

Gaat het op een dag ” niet zo lekker ” met je, of ervaar je dat het steeds weer verkeerd verloopt.
Probeer dan tóch eens om over de dag heen terug te kijken en pik er dan” iets ” uit wat wél goed ging !
Hóe klein dat positieve ook was, want er zit áltijd wel een positief puntje tussen, maar het gaat erom dat je dáár je focus oplegt.
” kijk ” ernaar !! Nogmaals, leg dáár dan de focus op.
Beloon jezelf, zeg tegen jezelf dat je daar trots op bent, dat je dat goed hebt gedaan, zo ” kun je leren ” om je denkwijze positiever te leren denken.
Je hebt namelijk áltijd 2 keuzes in je denken, ieder moment weer opnieuw; óf je denk zwart, negatief, doemdenken en je trekt jezelf in een spiraal naar beneden toe en alles lijkt fout te lopen…óf je haalt – hoe klein ook – positieve puntjes uit een dag en zo leer je jezelf om uit die negatieve spiraal te komen, en ga je opwaarts, het positieve tegemoet.

En ben verder ook blij met jouw ”schaduwkanten” en met je ”mindere dingetjes”, omarm deze, want die heb je nou eenmaal ÓÓK in je zitten.
Het accepteren hiervan is een must.
Kijk naar wat je WÉL kunt, en kijk NIÉT naar wat je NIÉT kan.
Kijk naar wat je WÉL HÉBT en kijk NIÉT naar wat je NIÉT HEBT !!!

Vergelijk je niet met een ”ander” en weet ook, een ander loopt vaak met een ”verborgen masker op”.
Je kent deze uitspraak toch wel:” het gras bij de buren lijkt altijd groener”.
Niets is vaak wat het aan de buitenkant lijkt…goed onthouden he?…

Vind je het lastig of moeilijk om jouw kwaliteiten te zien? Weet je wat kan helpen?
Zég over iets tegen jezelf of tegen een ander ”waar je niet zo goed in bent” – of ” wat je op dat moment niet weet of begrijpt”: ” ik heb andere kwaliteiten”.
I.p.v dat je jezelf ”op je kop geeft” dat je iets niet weet, of je jezelf op zo’n moment afkraakt omdat je ergens ”niet zo goed in bent” of dat je het op dat moment ” niet weet ”.
( dit heeft mij inieder geval altijd veel geholpen, want geef jezelf niet steeds zo ” op je kop ”! ).

Je kúnt nou eenmaal niet alles weten of alles perfect doen !!! wat belangrijk is vervuld je leven, en zo niet…nou én? Dan was het blijkbaar niet zo belangrijk voor je, toch?

Probeer het positief te benaderen, ben lief tegen jezelf…

8.) ”Was” jezelf energetisch bij thuiskomst:

Kom je thuis vanuit een drukke omgeving, uit school, uit de stad, apotheek, van het boodschappen doen , een crematie of begrafenis, van een feestje?

Hier een eerste eenvoudige tip;
Ga met je gezicht naar buiten toe staan, in de deuropening, laat de deur dus even open staan.
En vraag energetisch bij de open voordeur of alle opgepikte ballast en evt meegenomen vervelende energieën buiten blijven.
Vraag dit ook aan de partner van een sensitief persoon, Paul doet dit iedere keer als hij thuiskomt.
Iemand neemt tenslotte allerlei opgepikte ”ballast” met zich mee, als je omgeven bent door mensen.

Verder kun je een reinigingsspray – auraspray gebruiken, hiermee neem je eenvoudig even een ” snelle douche ”.

Werkt ook zeer efficiënt en prettig vanuit mijn eigen ervaringen, deze vind je hier:

 Auraspray – Roomspray ze zijn 100% puur natuurlijk

Ikzelf gebruik met regelmaat nog via de White time, ” de golden movement ” om mezelf energetisch even goed te wassen.

Verder… gebruik eens witte salie wierook, salie ruimt echt op, klaart de lucht van een vervelend voelende baladen atmosfeer, dit is een zeer krachtige reiniger, deze vind je hier: witte salie zuivert en ruimt balast op.

Letterlijk afdouchen; Je kunt ook letterlijk onder de douche stappen; laat het water alle onopgemerkte ballast en e.v.t opgepikte energieën van je afspoelen.

Ook een belangrijk tip voor gevoelige – hooggevoelige – nieuwetijdskinderen;
Zet hem of haar na thuiskomst uit school LETTERLIJK even onder de douche !!
Niet in bad, want dan blijft diegene zitten weken in hetzelfde badwater, maar laat jou kind ( eren ) – jijzelf zich afdouchen.

Probeer gewoon eens wat uit, voel wat voor jouw het prettigste werkt.

9.) Accepteer hoe je je voelt en neem oprijd ook eens rust:

zonnebloem

( Ik schrijf het hier, maar dit is voor mezelf nog wel eens een grote strubbeling. )

Het valt ( – ook voor mezelf niet – ) gewoonweg niet altijd mee om ”toe te moeten geven”, als je je gevoel ” bij moet stellen ” IN het moment zelf.
Doordat je je b.v iets hebt ”voorgenomen” of je hebt iets ”beloofd” of ”afgesproken” met een ander, maar je komt er op dat moment éigenlijk achter dat je lijf / lichaam / je mind – psyche daar ”eigenlijk veel weerstand op bied…of er niet zo’n zin in heeft” of nou niet bepaald echt ”meewerkt” door lijflijke pijnen, kwalen of klachten.

Bv: Je bent enórm moe, je hebt hoofdpijn, voelt lijflijke pijnen, flinke vermoeidheidsklachten, rugklachten, je bent eigenlijk helemaal bekaf…je concentratie is zeer slecht of je hebt er eigenlijk gewoon hélemaal geen zin in op dat moment…. etc. etc.

Het kan mogelijk als een soort van ”falen of een teleurstelling” voor je voelen als jouw op een bepaald moment iets ”niet lukt”, of je
gevoel zegt dat het eigenlijk niet verstandig is maar je negeert dat gevoel en gaat gewoon stúg door….

Onthou dit wel; het is een pré om naar die lijflijke behoeftes of gevoelens van je ”te luisteren”!!
Geef je over aan ”hetgeen” waar je lichaam of psyche op dat moment om vraagt !

Negeren en stug doorgaan:

Je kunt je behoeften en gevoelens natuurlijk gewoon ”negeren” en stug doorgaan”, dat kan – waarschijnlijk herken je dit stuk – net als ik, bij je vader ( kan ook bij je moeder zijn ); altijd maar bezig willen en móeten zijn, altijd maar door-gaan, en níet kúnnen ontspannen. Dan neem je dat ” gedrag ” dus over ( heb je overgenomen ), want dát heb je als voorbeeld gezien en geleerd in je opvoeding. Ouders die altijd maar bezig willen en moeten zijn hebben jouw als kind niet kunnen leren en meegeven dat je ook rust en ontspanning mag nemen, eens even lekker helemaal niks doen. B.v; je ouders hadden vroeger een eigen zaak en waren áltijd maar in de weer. Één van je ouders moest het hoofd boven water houden en was altijd laat thuis van zijn/haar werk. Éen van je ouders heeft een ” poetstik ”, is altijd maar bezig om het huis ( op een dwangmatige manier ) op orde te houden, lijstjes afwerken, schema’s afwerken etc.

Ontspan – relax:

Het is heel gemakkelijk gezegd, maar… zo maak je het jezelf wel wat gemakkelijker om ook eens wat ”gas” terug te nemen, die voet van dat gaspedaal af te halen. Ben lief tegen en voor jezelf ! Voel je dat iets ”genoeg ” is geweest, lukt het écht niet meer, is je energie op, zit je hoofd vol, is je concentratie op, zegt je lijf door pijn…eigenlijk NEE !!!

Zeg stop tegen jezelf, het is genoeg geweest, neem even rust !

Geef je eraan over, ga b.v even een dutje doen, ga de natuur in, ga afvloeien ( handen open naar boven – punt 2. ) zoek de rust even op.
Is het echt teveel…neem wat dagen vrij, ga er eens even tussen uit, op vakantie, laat de boel eens de boel …

Hsp-ers – hooggevoelige personen en rust nemen:

Dit vind ik trouwens wel eens ”lastig” te accepteren, dat ik niet ”gewoon” mee kan.
Toch is dit vooral óók voor een hooggevoelig persoon heel belangrijk – NEEM OPTIJD RUST !!!
Hooggevoelige personen zijn nou eenmaal ”eerder moe” ,”eerder vol”, ”eerder op” gewoonweg omdat we die extra voelsprieten – die antenne – hebben welke alles zo subtiel en veelal onopgemerkt ”oppikt”.
Ik weet dit inmiddels vanuit herkenningen in mezelf, maar ik weet ook dat het vaak wat onbegrip opwekt bij ”een ander’.’
Maar ervaar dit ZÉLF, weet dit ZÉLF !!!
Neem optijd rust en eens wat tijd voor jezelf om wat ”bij te kunnen tanken”.

Lees hier kenmerken van een HSP – hooggevoelig persoon:
Kenmerken van een hooggevoelig persoon

Het is zeker een kwaliteit, hoogsensitief zijn, en ja, daar horen nou eenmaal ook de wat ”mindere dingetjes – die kanttekeningen ” bij. Het accepteren hiervan is een must, en nee….dit is niet altijd gemakkelijk is mijn ervaring.
Die juiste balans vinden en behouden blijft dé uitdaging als je het mij vraagt, iedere dag steeds weer opnieuw…

…de ene dag is de andere gewoonweg niet…maar hóe ga je daar nou mee om…

10.) Vergeven – vergeef jezelf – vergeet de ander – en maak jezelf los van je ouders/ je ouderlijke nest:

Vergeven…het is een heel proces wat gepaard gaat met weerstand…vallen en weer opstaan.

Dit korte stukje komt van W vd Z uit de Happinez kalender. Ik denk dat het één van de moeilijkste opdrachten in ons leven is. Vergeven is geven en geven betekent loslaten. Je hield iets vast in je.
Een boosheid, een gevoel van onrecht dat je recht wilt zetten of een ander terug wilt betalen, een gevoel van zelfmedelijden. Dat alles loslaten is moeilijk.
Vergeven is ook een reinigingsproces. Elkaar en jezelf vergeven is als een innerlijke schoonmaakbeurt.
Vergeven is niet gemakkelijk maar je kunt er op ieder moment voor kiezen dit te doen.
Waarschijnlijk valt het je tegen, maar elke dag is een nieuwe kans om te oefenen in vergeving !

Vergeef jezelf, in alles hoe je bent.
Doe je iets met een juiste intensie, maar is het mogelijk wat ”mislukt”, of kwam het toch te ”fel” of te ”lomp” of niet zo ” handig ” over?

Jezus op berg

Begin hiermee: Vergeef het jezelf

– ” ik vergeef mezelf dat ik ben zoals ik ben ” – of: ” ik vergeef mezelf dat ik dit zo heb gedaan ”.

Iets ” onhandigs ” uitgesproken naar een ander en je blijft er zelf ” een rot” gevoel aan over houden?
Kom er dan op terug bij die ander, spreek uit wat op je hart ligt, het geeft je lucht en ruimte.

Jezelf op je kop geven dat je iets op een bepaalde manier hebt gedaan en jezelf afkraken hoeft écht niet.
( ik zeg het nu zo, maar ik kon dit vroeger als de béste hoor…)

Vergeven

Doe het in de spiegel, tijdens het winkelen, in de auto, tijdens het koken, gewoon tussendoor…
vergeef jezelf, ben lief tegen jezelf…en herhaal het heel veel en heel vaak.

Én…vergeef dan ook de ander!

Je grootste ”spiegels”, de” lastigste” – de ”moeilijkste” personen om je heen. Het zijn je grote ”engelen”, je ”grootste eermeesters”.
Hoe pijnlijk dingen hebben aangevoeld, of wát er ook is gezegd of is gebeurd in het verleden, wát je ook hebt meegemaakt, hóe erg of pijnlijk het ook is geweest voor je …VERGEEF DE ANDER!!! VERGEVEN IS DÉ WEG NAAR ZELFBEVRIJDING !
( door vergeving verdwijnen; ” haatgevoelens ”,” boosheid “, ” frustratie’s ” etc. )

Onthoud dit ook; iemand reageert of handeld áltijd vanuit zijn kwetsbare tekortgeschoten verleden, met ál zijn of haar oude ballast
en vaak ook die ontwetendheid met vele tekortkommingen en beperkingen met weinig liefde vanuit zijn of haar eigen opvoeding.
Een ouder geeft zijn / haar eigen ” pijnstukken ” altijd weer door aan hun eigen kinderen.

We hebben allemaal ”veelal symbolische blauwe plekken” met ”diepe wonden”.
En tóch…hoe erg of hoe heftig iets is geweest of heeft aangevoeld in het verleden, vergeef de ander….!
Ik weet als geen ander ( want ook ik heb hier, en soms nog, enórm mee geworsteld en gestoeid, )
Ik weet hóe moeilijk en hóe lastig dit kan zijn om de ander te kunnen ”vergeven”. Vergeven is namelijk niet zo gemakkelijk, het is een proces, ÉN het kost tijd !!!
Daar kunnen állerlei verwarrende emoties en gevoelens bij komen van; grote boosheid, grote woede, onmacht, onbegrip, het ongeloof, die verontwaarding etc.

Neem je tijd hierin, doorleef al deze gevoelens, dit is niet erg, die horen er ook bij.
Als je besluit om de ander te willen gaan vergeven is dat de éérste stap ! De vermildering, de rust daarin komt wel, je psyche- je gevoelens, met AL jouw weggestopte gevoelens hebben het óók ” nodig ” om al die weggestopte emotie’s te kunnen ontplooien en te kunnen verwerken…

Herken jij dit ook?

Weet dat als je je als kind je flink hebt ”in laten dimmen’ door je ouders / je opvoeders, om jouw gevoelens, jouw emoties, je verdriet, dat je jezelf niét hebt kúnnen of mógen uiten vanwege hún strengheid, dus dat je jezelf altijd maar ”groot en sterk” hebt moeten houden in hun bijzijn, dan kunnen er veel onderliggende, opgekropte emotie’s loskomen…ik weet dit uit eigen ervaring !

Neem ” even ” afstand en tijd voor jezelf:

Kom je er écht niet uit met jezelf, neem ” tijdelijk ”afstand, neem létterlijk ruimte en tijd voor jezelf als je jezelf té veel laat ”beïnvloeden” of laat ”verstikken” door wat ”de ander” zegt of vind.
Voel…en vertrouw op jouw eigen gevoel !
Mij heeft b.v deze bewuste tijdelijke breuk met mijn ouders op latere leeftijd enorm geholpen, ik kon mezelf écht ” losmaken ” van hun…én van hun vele opgelegde ”overtuigingen”.
( Ik heb 7 jaar nodig gehad om bij het gevoel te komen dat ik vanuit mezelf weer contact met ze wou…)
Als je ouders hebt die je niet los kúnnen of willen laten is dit een harde, maar zeer bevrijdende tijdelijke stap.

Maak – jezelf – los – van – ze !

Je hebt het nodig om ” het ouderlijke nest te verlaten ” zogezegd om ” uit te vliegen ”.
En nee, hier zit geen leeftijd aan verbonden. Het kan zelfs zo zijn dat je op latere leeftijd, ( ik was 40 ), dit nodig hebt omdat je gewoonweg niet ” doorhad ” wat je deed uit oude vastzittende patronen, verwachtingen en oude gewoontes, en je dit nu wel doorhebt.
Je hebt het als ” kind ” of ” volwassenen ” NODIG om zelfstandig te worden, los te komen van hun.
Het gaf mij iniedergeval letterlijk lucht en ruimte om mezelf te kunnen ontwikkelen.
Ik kwam écht op adem en helemaal tot mezelf, in mijn eigen gevoel en mijn eigen diepste kern.
Alleen is het ook een wat ” eenzame ” weg, want vooral ouders, opvoeders, broer (- s) / zus (-sen) zullen het niet altijd
begrijpen wat je doet als je je ” loswurmt ” van je ouderlijke nest.
Maar toch is het belangrijk voor je als jij voelt dat je dit moet doen dat je je eigen gevoel hierin ook echt volgt !
Ga maar eens voelen of je vanuit een ” eigen vrij ” gevoel naar iemand ( b.v je ouders ) toe wilt gaan of dat je dit doet vanuit een ” verplichtingsgevoel ”.
Wordt je b.v uitgenodigd voor; een etentje, verjaardag of feest, voel dan eens zelf, maak je dan de keuze om dit ” voor die ander te doen ” dat je er bv anders een schuldgevoel door krijgt, of doe je dit omdat je het ook echt zelf leuk vind…
Het was voor mij een hele ” bijna maffe ” constatering dat ik er op een gegeven moment achterkwam dat ik eigenlijk alles maar
deed omdat dit ” van mij werdt verwacht ”, ik deed het gewoon zonder zelf na te denken?!
Toen ik ben ( leren ) voelen baseerde ik daar mijn keuzes op.
Totdat ik op het punt kwam dat ik eigenlijk helemaal nergens meer heen wilde gaan of aan deel wilde nemen, ik sloeg hier wat in door.
Maar dat was helemaal niet zo vreemd want daarvoor deed ik het altijd iets vanuit een ” verplichting ”.
Ik maakte eigenlijk altijd keuzes vanuit een ”anders verwachting” omdat me dit was ” aangeleerd ” ook zo te doen, loyaal zijn, grote dienbare respect hebben voor je ouders, tegenspraak of een eigen andere mening werdt nooit getolereerd, ik durfde vroeger nergens tegenin te gaan.
( vooral voor mijn vader kromp ik in, hij kon erg overheersend, dominant en krachtig op me overkomen.)

losmaken
gezin met strand

Ouders en hun eigen diepe pijn:

Ouders komen hun eigen pijnlijke tekortgekomen stukken tegen als hun kinderen / volwassen kinderen ” nee ” gaan zeggen.
Ze komen hun eigen ” leegte en pijn ” tegen.
Maar hier hoeft jij géén zorg voor te gaan dragen, daar ben jij niet verantwoordelijk voor, nooit !!!
Dat is hun eigen diepe pijn.
Ik zie dit veel om me heen gebeuren, veel ouders vinden nou eenmaal dat hun kind – hoe oud ook – ”hun behoeftes moet” vervullen en ik zie er zovele hier ook nog steeds ”de grote zorg” voor dragen, ze vervullen de innerlijke behoefte van de ouder.
En dan heb ik het over hele eenvoudige dingen; een verjaardag, een samenkomen, een familie-uitje, weekend of weekje weg met een zoveel jarig trouwfeest, sinterklaas, kerstmis, pasen, een kerk-mis bijwonen, iedere zondag langskomen of ( vaak wekelijks ) komen eten omdat iedereen van het gezin of met de kleinkinderen dat altijd doet etc… Dat soort ”vastzittende verwachtingspatronen” bedoel ik, eigenlijk hele eenvoudige veelvoorkomende ” normale ” situatie’s.
Wat ik ook tegenkom is dat áls deze behoeftes van ouders niet worden vervult dat ouders flink met zichzelf in de knoei komen, en ze vervolgens ( onbewust ) gaan manipuleren, dreigen of erg boos kunnen worden.
Maar onthoud, dat is hun diepe pijn die zij tegenkomen bij zichzelf, je mag ”nee” zeggen tegen een ouder, een familielid of tegen wie dan ook.
Als een ander je dit kwalijk neemt, en je bv egoïstisch noemt ( dit herken ik namelijk vanuit wijzende vingers, ze wezen naar mij dat ik egoïstisch was als ik niet deel wilde nemen aan 1 of ander ” iets ”).
Besef dit, een ander die van jouw verlangt iets te doen wat hij/zelf graag wil is zelf erg egoistisch bezig, want die persoon wil eigenlijk gewoon zijn zin doordrijven.
Maar ik weet uit ervaring dat dit een heel leerzaam ” manipulerend ” soort spelletje kan worden.
Maar nogmaals; je bent nóóit verantwoordelijk voor het gevoel nog de behoeftes van je ouders te vervullen !
Jij hebt het recht om je eigen keuzes te maken in jouw leven door ” nee ” te zeggen…

Vergeven helpt echt:

Geloof me of niet, maar uiteindelijk helpt vergeven ook écht…,maar heb gewoon ook geduld, neem hiervoor de tijd, volg JOUW gevoel op JOUW eigen tempo, neem de regie in je eigen handen, je kunt dit vergevingsproces namelijk niet afdwingen.
Hier staat geen ”tijd” voor, dit is een gevoelskwestie, vergeven gaat stap-voor-stap.
Zie het als een grote uitdaging met jezelf, je bent voor jezelf ”opzoek” hóe je nou het gemakkelijkste weer in ”verbinding” kunt gaan met de persoon ( – en ) waar jij het het ”moeilijk” mee hebt of waar jij het meeste mee ”worstelt” in je leven…

En onthoud wel…de verbinding met je ouders is de verbinding met je eigen liefde !
Zij hebben je dit leven geschonken, hoe ”moeilijk” en hoe ”lastig” het leven voor je tot nu toe heeft verlopen, maar kom – ooit – weer – bij – ze – terug.
Al is het om ” iets ” af te sluiten. Mijn contact met mijn ouders is inmiddels zeer weinig tot nihiel.
Het heeft mij in het hele proces doen beseffen dat het bij mij TÉ veel losmaakt, in contact zijn met hun…
Het kost me TEveel energie wat ik het uiteindelijk het niet waard vind…dit besluit is absoluut geen gemakkelijke geweest.
Maar ik besefte me, het is MIJN leven, IK bepaal…en het voelt echt beter zo…hoe moeilijk ook…
Ik heb hier ENORM lang mee geworsteld, maar het is voor mijn eigen rust beter om afstand van ze te nemen en te houden.
Ik vind het nog weleens erg verdrietig dat het zo is…want het liefste zou ik vaker in verbinding met ze gaan, maar het brengt me daarna veel te veel ”onrust”, het maakt veel oude wonden ”open”…waardoor ik vanuit mijn eigen liefde heb doen beseffen dat het in dit leven niet haalbaar voor me is…inmiddels heb ik hier ( meestal ) wel vrede mee.

Blijf zélf goed voelen hóe je dit wilt gaan doen, hoevaak je dit nog wil.
Het is JOUW leven, JIJ bepaald hoe je dit wil gaan aanpakken en hoe je je verdere leven in wil vullen, en JOUW behoeftes kunnen nogal
haaks staan op alle ”voorbeelden” die je hebt meegekregen of geleerd zijn vanuit je eigen opvoeding, tenminste dat is waar ik toch wel achter ben gekomen…

Ga eens naar een homeopaat:

Zoek ook eens hulp via een homeopaat, dat werkt namelijk zéér fijn als ondersteuning bij verschillende diepgewortelde ”stukken” waar je letterlijk in ( vast ) zit.
Ik kan veel ”beredeneren en verklaren”, maar dan is het nog niet echt uit mijn systeem of verzacht…!!! Weet dat homeopathie via b.v ”korreltjes” écht kunnen helpen om processen beter te kunnen doorleven en het daardoor ook beter los te kunnen gaan laten…

Ben je boos, opgefokt, kwaad of verdrietig?

Ook die frustratie, agressie en tranen moet eruit, hier wat tips;
~ sla met een honkbalknuppel verschillende malen hard op een matras of tegen een boksbal,
( dit is verantwoord je agressie eruit meppen i.p.v iemand b.v op zijn gezicht te timmeren.)
~ Ben je boos? schreeuw eens hard in een kussen, met je mond in het kussen, vloek, krijs, gil,
( dit is beter dan je frustraties uitschreeuwen tegen je omgeving die hier niks aan kunnen doen. )

Ben je verdrietig? Laat je tranen stromen, het lucht echt op.
En nee…je bent niet zwak of labiel als je moet huilen…je bent géén robot…huil !!!
En mannen, jullie ook, laat je verdriet gaan, laat het stromen.

Trouwens een mooie zin. Wat is vergeven?
…vergeven is de hoop op te geven dat het leven anders had kunnen zijn…

Ben je boos, opgefokt, kwaad of verdrietig?

Ook die frustratie, agressie en tranen moet eruit, hier wat tips;
~ sla met een honkbalknuppel verschillende malen hard op een matras of tegen een boksbal,
( dit is verantwoord je agressie eruit meppen i.p.v iemand b.v op zijn gezicht te timmeren.)
~ Ben je boos? schreeuw eens hard in een kussen, met je mond in het kussen, vloek, krijs, gil,
( dit is beter dan je frustraties uitschreeuwen tegen je omgeving die hier niks aan kunnen doen. )

Ben je verdrietig? Laat je tranen stromen, het lucht echt op.
En nee…je bent niet zwak of labiel als je moet huilen…je bent géén robot…huil !!!
En mannen, jullie ook, laat je verdriet gaan, laat het stromen.

Trouwens een mooie zin. Wat is vergeven?
…vergeven is de hoop op te geven dat het leven anders had kunnen zijn…

11.) Durf jezelf kwetsbaar op te stellen:

Vele van ons hebben toch wel van huis uit meegekregen om jezelf ”groot en sterk” te moeten houden naar de ”buitenwereld” toe. Vooral alleen maar laten zien dat het goed of prima met je gaat. Je gooit je ”bagage” je ”kwetsbaarheid” je ”gevoelens” niet op straat. Alles in de ”doofpot ” stoppen, of ” kop in het zand steken ” en ” we hebben het er niet meer over”.
Zeggen dat het ”niet zo goed met je gaat”, of het ”toegeven hiervan” is ”not dun”!

Niet mogen huilen, geen emotie’s mogen tonen, je echte eigen gevoelens niet uit kunnen en mogen spreken, jezelf in moeten houden, dat is voor mij allemaal zeer herkenbaar.

Ik heb mezelf in mijn jeugd en verleden enórm in-la-ten dimmen in mijn emotie’s en gevoelens, en kon daardoor mijn echte ware gevoelens niet laten zijn of laten gaan…Maar daardoor is het voor mij vooral wel een héle lastige weg geweest, het her-ont-dekken van mijn eigen ikke, want WIE was IK dan eigenlijk echt?

Geloof me, door JUIST jezelf te mogen en kunnen zijn, met JUIST ook je kwetsbare en gevoelige kanten te laten ZIEN en laten ZIJN, hoef je geen poppenkast meer te spelen met jezelf. ” Het masker mag af ”….” het dansen op dat gemaskerde bal ” ( ken je het, van stef Bos ), zo heb ik het iniedergeval toch wel ervaren, én… ik ben daar inmiddels mee gestopt.

gebroken glas

Dúrf jezelf kwetsbaar op te stellen, en accepteer jezelf in álles hóe je bent.

Óndanks wat een ” buitenwereld ” daarvan vind of daarvan denkt.
Veroordeel JOUW eigen gevoelens niet en laat alles er ” gewoon zijn zoals het is of zoals het komt ”.
Komen er tranen of raakt iets je diep, laat je tranen lekker gaan – mannen !!!…jullie ook !!! ( we zijn niet zwak als we tranen laten gaan, dat is een meegekregen overtuiging uit de opvoeding…)
Komt iets erg ” hard” of pijnlijk bij je binnen door wat iemand tegen je zegt, zég dit tegen diegene…kan misschien wat spannend of confronterend zijn, maar het lucht je wel op, anders blijf JIJ ermee zitten en slaan die emotie’s of vervelende gevoelens van wat ”die ander” tegen je zij zich op in je systeem, en dat is NIET goed of gezond voor je binnenste eigen IKKE.

Stop met ”vechten” om jezelf groot en sterk te houden en je te verschuilen achter een ”masker”.
Stop ermee om jezelf IN te houden…waarom? Omdat de buitenwereld dat van jou verlangt?

Nee….ik doe daar niet meer aan mee, mijn masker mag eindelijk af, en die van jou?

12.) Middag dutje – speed nap:

Ben je moe, trek je het even niet meer, is het even écht genoeg geweest?
geef eraan toe en doe eens een kort middagdutje…

Zet een eierwekker op maximaal een half uur, ( niet langer) en geloof me….als je jezelf even dat half uurtje rust gunt,
kun je er weer even tegenaan ( wel rustig aan daarna dan he?)

13.) Geef je grens aan, zeg STOP – zeg NEE:

stop

Het klinkt eigenlijk zooooo eenvoudig he ” je grens aangeven ”.
Nou, doe het maar eens, ha ha, en blijven lachen he…ook al is het niet helemaal gelukt.

Ikzelf had geen grens, tenminste dat dacht ik. Als je maar nooit naar je ” eigen binnenste gevoelletje luistert ”, jezelf altijd maar wegcijfert, ( om maar aardig gevonden te wil worden door je omgeving, ) dan kun je ein-de-loos over je grenzen blijven gaan.

Iemand vertelde me eens:” je moet je grenzen aan gaan leren geven ”.
Ik dacht, doe ik dat niet dan al? Nee dus !
Sjonge jonge, raar hoor…uberhaubt een grens voelen ! Nou…geloof me, als je dié leert ontdekken, gaat leren voelen, en jezelf hier serieus in gaat nemen, gaat er bijna een hele nieuwe wereld voor je open… ( voor die van mij dan. )
Ik heb hierdoor zoooo ervaren hóevaak ik eigenlijk altijd maar iets met een ontzettende ”tegenzin” en vanuit een ” moeten ” deed, ik ging steeds maar weer over mijn grens om de ander maar te pliezen. ON-GE-LOOF-LIJK !!!

Echt een openbaring in mijn bewustwording.
Ik bedacht me, dan ga ik er eens opletten, en voelen wát mijn grens dan is, nou, DIE ga je wel leren voelen.. en toen begon het… Wát andere, de zeer directe omgeving eigenlijk wel niet van mij verwachte, het was werkelijk ónbegrijpelijk, en ik trapte hier gewoon steeds keihard weer in…érg apart hoor.
Ik was net zo’n marjonetpop die deed wat er verlangt werdt, ja – en – amen – Inge deed het wel.
Ik ben serieus gaan leren voelen, en ben NEE gaan leren zeggen.
Lieve lotgenoten, dit is 1 van de bijna belangrijkste, maar ook bijna het meest interessantste leerpunt als je het mij vraagt.
Want ga maar eens ”doorkrijgen” wat een ánder vanuit zijn of haar behoeftes ( hun onbewuste onvermogen ) eigenlijk van je verlangt.

Open je ogen, en verbaas jezelf…tenminste, dát was mijn beleving.

Zeg gewoon ” nee, heb ik niet zo’n behoefte aan,” en voel vooral op het moment zelf.
Beloof niks, leef met de dag,IN het moment zelf ……voel… en maak je eigen keuzes in iets.

Het klinkt eigenlijk zo eenvoudig he….is het niet…maar echt een múst…veel succes!

14.) Beloof niks, voel op het moment zelf en baseer daar je keuze op:

Leef met de dag, IN het moment zelf, heb je ergens echt geen zin in, doe het gewoon niet !

Verantwoording nemen is iets anders dan écht iets met tegenzin doen.
Ik neem verantwoording voor mijn bedrijf maar in mijn privé leven voel ik OP het moment zélf, en baseer daar mijn keuzes op.
Zo eenvoudig kán het zijn, ik beloof inmiddels niks meer, tegen niemand niet…en dát was ”vroeger” wel anders.

Wie heeft dit ooit eens verzonnen;
”beloofd = beloofd”, of deze ” belofte maakt schuld ” of deze ” afspraak = afspraak ”?!
Dit is zo achterhaald, maar ik weet uit eigen ervaring, dat begint al heel vroeg in de opvoeding…

Weet dat je op IEDER moment opnieuw een keus KUNT en MAG maken !

Als je écht gaat léren voelen, voelt een gevoel nou eenmaal ”anders” dan wanneer je iets doet vanuit een ”moeten”, of vanuit een belofte!
Anders ga je iets doen vanuit een ” verplichting ” vanuit een ” gevoel van ik móet ” en niet vanuit je eigen vrije gevoel.

Ikzelf heb dit héél erg lang on-op-gemerkt volgehouden…óngelooflijk .
Ik was hier zéér buigzaam en enorm onderdanig en slaafs in !
Trouwens als ik nu iets ”moet” staan mijn hakken strak in het zand.

slotjes

”Vroeger” – wat voor mijzelf herkenbaar werdt maar ik zie het zovele nog steeds wel doen, ging ik, ” vol beloftes en buigzaam”
naar een verjaardag, naar een doop, deed ik altijd braaf mee aan kerstavond of ging ik mee naar een ( kerst ) -mis, schoof ik aan bij het jaarlijkse familie-kerstdiner, aan al die zo-ge-naamde ”gezellige” samenkomingen.
Want dat ” hoorde” zo, of dat deed ”iedereen”, dat ” moest ik ” dat deed ik trouwens gewoon, dat werd echt stellig van me verlangt, daar dulde ”men” géén tegenspraak in.
Ik was zeer loyaal en buigzaam naar mijn ouders toe, dit heeft lange tijd van mijn leven in beslag genomen.
Ik durfde ( nu inmiddels gelukkig wel ), maar ik durfde eigenlijk gewoon nooit goed ” nee ” tegen ze te zeggen, ( ik was zelfs ” bang ” voor mijn vader om tegen hem in te gaan, bang om commentaar te krijgen .)
Dit proces en het besef daaromheen heeft lang doorgewerkt, en ik voelde me overal verantwoordelijk voor.
( ik kom uit een zéér strenge hoogeisende opvoeding.)

Ik deed dat ”gewoon”, ik was daar zéér ”onderdanig” en ”zeer slaafs” in, had daar vaak nooit ” echt zin ” in, maar ik had
gewoonweg het léf niet om daar tegenin te gaan.
Maar ik weet inmiddels ook, het wordt namelijk erg subtiel en creatief meegegeven in de opvoeding, dat iets ” zo hoort ”, of dat je iets ” moet doen ” voor ” een ander ”, ( jezelf opzij zetten om de ander maar te ”dienen, te pliezen, te behagen”.)

Verjaardagen, sinterklaas, kerstmis, etentjes, afspraken etc.
mijn agenda stond vaak tot de nok toe vol met ” allemaal verplichtingen ”.

Herken jij dat ook bij jezelf?

Dan kan ik je ook uit eigen ervaring vertellen dat je toch een behoorlijke ruggengraat nodig hebt om je eigen spontane gevoel door te zetten als je NIET mee wil gaan naar zo’n ”verplichting”.
Dat je niks meer beloofd maar het he-le-maal open houd, en dat je voelt tot OP het allerlaatste moment zélf of je ergens écht aan deel wilt nemen.

Dat ” doordrukken ” en die behoeftes van ”die ander” gaat overigens heel erg subtiel en op een behoorlijk slinkse maar vooral zéér manipulerende, afdwingende en creatieve manier. Krijg je door wat ”die ander” zit te doen…
is dat …uh…zullen we vooral zeggen, heel interessant én vooral heel leerzaam voor jezelf.

Ik heb mezelf heeeeel erg lang in dit keurslijf laten zetten,…OPEN JOUW EIGEN OGEN ….

Weet dit, het zijn die ”ander” zijn verwachtingen ( hun onbewuste onvermogen ) wat daarachter schuilt en waar jij mogelijk ( of vanuit een kindstuk ) nog aan wilt voldoen. Die ander is zich hier vaak niet bewust van, en jij?
Krijg het door, zet je oogkleppen af en leef je eigen leven…stop gewoon om dingen uit een ” verplichtsgevoel ” te moeten doen ! …of je moet er zo tevreden mee zijn?

Veel oefenen, veel doen, veel nee gaan zeggen, dan ”went” een omgeving er zelf aan…
Weet dit, jij mág je eigen keuzes maken maar mag jij dit van jezelf?

Daarbij weet een omgeving niet ( ik inmiddels wel, ) dat een hoogsensitief persoon veelal die negatieve, onderhuidse spanningen,
die zogenaamde ” het gaat prima met me”, die ” negatieve beladenheid met balladen ondertonen” op zit te pikken.
Ik was me hier nooit bewust van, maar terugkijkend kon ik dagen letterlijk ”ziek of ontzettend down” zijn als ik naar zo’n ”verplichting” toe was geweest.
Want door mijn ”voelsprieten” – weet ik nu – , pikte ik al die ” beladenheid ” enorm op.
Bij ons thuis was praten of toelaten van je échte gevoel nooit mogelijk, en als ik b.v verdrietig was, wat depri of down, en er was op zo’n dag een ”gezellig” feestje of samenkomen, dan móest ik me vermannen, mijn vriendelijk masker móest op, ik ben hier altijd heel slaafs en buigzaam ingestonken.
En aangezien het met een verjaardag, sinterklaas of met kerstmis bij ons alleen maar ”gezellig ” móest zijn, – ik haat dat woord – en ik vónd het nooit ”gezellig”.
Door het rijkelijke gebruik van alcohol – wat op zo’n moment ”ongegeneerd” werd gedronken door mijn omgeving, en ik vandaar uit die ”subtiele lelijke opmerkingen opving die hier vaak uit voortvloeide, doorzag ik alles en voelde ik al die irritaties, die lelijke opmerkingen, die beladenheid, die onuitgesproken frustratie’s, de onvrede van andere…
…maar ik kon die nooit plaatsen. Dit verklaart inmiddels voor mij ook ”waarom” ik hier nooit ”zin” in had.
Nu ik over mijn schouder terugkijk, denk ik, ja….ik voelde dit eigenlijk altijd al…

Lees hier de kenmerken van een HSP-hoogsensitief persoon:

herkeningspunten van een sensitief persoon

Dus…. is er een feestje, verjaardag, een etentje of wát dan ook, dan voel ik OP het moment zelf.
Soms wel ” lastig ” voor de ander, want soms moet er worden gereserveerd, of moet de ander weten voor hoeveel personen die precies
moet koken? Maar so…geef dat terug aan ”die ander”.
Als je alleen op die manier welkom bent krap jezelf dan eens achter je oor, heb je dan nog wel echt zin?

Inmiddels is het zo, heb ik zin, ga ik….is het genoeg, ga ik weer naar huis, heb ik geen zin, blijf ik lekker thuis.
Onthoud…WIE is hier de belangrijkste…JIJ…je hebt dat recht om nee te zeggen of iets ” open ” te laten.

Is er een ”verplichting” in je omgeving, stel jezelf deze vraag eens;
Heb ik hier echt ZIN in, of doe ik dit eigenlijk uit een ”gewoonte” of vanuit een ”verplichtingsgevoel”?
Het zijn je diepgewortelde overtuigingen vanuit je opvoeding die hier braaf aan willen voldoen, – om maar aardig gevonden te willen worden en om maar geen ”commentaar” te krijgen van die ander !

Goh, eigenlijk trouwens best interessant dat een ander je alleen maar ”aardig” of ”leuk” vind als je precies doet wat ”die ander” van je verlangt…krijg-het-door, OPEN je eigen ogen…

…en stop daar gewoon mee…het lucht namelijk zoooooooo énorm op…

15.) Magnetiseur:

Praktisch maar zéér efficiënt…ga eens naar eens magnetiseur.
Deze kan je of je kind helpen om negatieve of opgehoopte, veelal onopgemerkte opgebouwde energieën sneller af te kunnen laten vloeien…

Zoek je een fijne, Jan Opsteen in Gemert.

16.) Denk positief – Positief leren denken:

positief denkend

( MIJN állergróótste ommekeer !… )

Er is mij van kinds af aan veelal geleerd om éérst iets vanuit een negatief standpunt te bekijken of te benaderen, in plaats vanuit het positieve.
Maar door die vele negatieve opmerkingen, gepaard met vele afkeuringen, was het voor mij wel héél erg moeilijk om positief in het leven te komen staan en om écht van mezelf te leren houden, dát heeft héééél erg lang geduurd.
Dat viel me nou niet bepaald mee !!! Om mezelf te accepteren in álles hoe ik was. – ” want… bijna niets was góed of goed genoeg…het kon namelijk ”altijd ” beter of toch nét weer iets anders ”.
Ik werd op vele vlakken ” niet gehoord en niet gezien ”, hoezeer ik ook altijd zó ontzettend mijn best deed.
Deze basis heeft mijn héle IKKE behoorlijk ” beschadigd ” .
Ik snakte vaak eens naar een compliment, een schouderklopje, een goedkeuring… maar helaas…
In mijn gevoel en beleving kreeg ik in plaats daarvan vaak ”een symbolische afkeurende trap na”…
Ik liep voor mijn gevoel vaak op mijn tenen op een mijnenveld, waar op íeder moment” een soort van bom op kon ontploffen, dat ik weer eens een ”afkeurende – negatieve opmerking toegeslingert kreeg”. – Ik was en werd daardoor zo onzéker als een deur…in álle vormen.

( Máár….inmiddels weet ik ook, ik heb dit állemaal NODIG gehad om te zijn wie ik NU ben. )

Die basis van negativiteit, de vele afkeuringen, hebben me als kind flink ”beschadigd”.
Wat doorsloeg in mij, om mezelf steeds maar af te kraken, mezelf te verlagen, mezelf weg te cijferen, mijzelf op mijn falie te geven als ik iets niet wist of kon, ik kon mezelf zoooooo naar beneden halen, zo ontzettend veroordelen en zo kleineren van binnen.
Ik vond mezelf vroeger helemaal niks waard, zowel van binnen als van de buitenkant niet, ja, dát kon ik vroeger allemaal heeeel erg goed. Ik was dat ZO ontzettend beu, ik besloot het hélemaal anders te gaan doen, het roer móest gewoon wel om, ik was ZO ongelukkig en zag het leven met regelmaat niet meer zitten.

Nou heeft het me overigens heel wat ”strijd ”met ”strubbeling” en ”inzicht” gekost hoor, LEREN om positief te denken als je al dat ”negatieve” zo gewend bent !
Maaaaaaar… de aanhouder wint, gelukkig heb ik het mezelf kunnen leren, om te leren om positief te denken…om iets op een positieve manier te benaderen, het ombuigen daarvan.

Doordat ik via mijn vriendin rond 2003 bij praktijk ”twee-eenheid in Uden” terecht ben gekomen, en voornamelijk door lichaamswerk, individuele sessies – en aan groepen heb deelgenomen, hebben hun handreikingen, mijn HELE denkpatronen met vele inzichten, de inzichten vanuit mijn achtergrond / mijn opvoeding, wat die voor een consequenties heeft gehad.
Maar ook de keuzes die ik kon maken in mijn denken, en om ECHT van mezelf te gaan leren houden, mezelf te gaan léren zien etc. etc. dat heeft me écht enorm verandert en ontzettend verrijkt !
Dat is voor mij eigenlijk wel DÉ belangrijkste en meest verrijkende stap in mijn leven geweest !

Samen met het lezen van het boeiende boek:” je kunt je leven helen – van louise L. Hay ”.
Het lezen van dit boek: ” leven met hooggevoeligheid” – van Susan Marletta Hart.
En deze:”ik hou van je, ik haat je, ik lijk op je – accepteer je moeder nu het nog kan / Iris Krasnow.

Boeken en affirmatie producten, ze verrijken je leven écht…

En verder om veel !!!… en heeeeel vaak… positief !!! …te affimeren, ( punt 4 ) lief te zijn geweest in de spiegel tegen mezelf, lieve woorden en zinnen te zeggen in de spiegel, heeft het mijn hele ZIJN, mijn hele IKKE verandert.

Want…draai het om…DENK POSITIEF !

Weet dit, bedenk dit; Als je negatief denkt, iets negatief benaderd, KÚN je iets dus OOK positief ombuigen !!!

Heb jijzelf ook veel negatieve gedachten of gedachtegangen? Negatieve gedachtegangen ontstaat veelal omdat je hier ”gewend” aan bent geraakt of dat je dat vaak te horen hebt gekregen, meegekregen in je jeugd – in je opvoeding.
Dat werdt bij mezelf héél herkenbaar…ik herkende door die cursussen op een gegeven moment heel veel afkeuringen IN mezelf, naar mezelf toe, buiten mezelf om, naar andere toe.
WAT keurde IK toch allemaal ernstig en vaak vanalles toch steeds maar altijd af !!!
Én heel belangrijk, maar wat toch ook zéér confronterend voor me was,…ik ”herkende” dat afkeurende gedrag vanuit mijn eigen moeder, zij keurde heel veel toch wel behoorlijk af, zij stond…( het gaat iets beter ) – maar staat in mijn ogen nou niet bepaald positief in het leven.
Maar als ik naar háár moeder kijk ( mijn oma ), heeft zij dat weer ” geleerd ” van háár moeder. Mijn oma is in mijn beleving…wat ik nog van haar weet, absoluut geen positieve vrouw. Ze was behoorlijk star, liet haar gevoel nooit zien, en keek altijd erg ongelukkig, klaagde veel en keurde ook zoveel om haar heen steeds erg ernstig af.
Logisch dus, dat als je zo ” benaderd ” en ” behandeld ” bent, dus zo ben opgevoed, je dit dus ” overneemt ” van je opvoeder…
( Het is voor mij geen veroordeling meer maar wel een héle belangrijke grote constatering ! )

Herken je dit?

Herken je het bij jezelf, ga het zien en verander dit in je systeem – het lukt, echt waar ! Als je negatief kunt denken, kún je óók leren om positief te denken, om iets positiefs om te buigen, want dan kies je dus ” gewoon ” voor het andere !!!
Draai eens iets negatiefs, een negatieve gedachte OM in iets positiefs.

Ja wel….het baart véél oefening, ik zeg niet dat het gemakkelijk is….maar….volhouden en het lukt.
Véél doen, mét of zonder weerstand, voorál volhouden !!!….en geloof me, je geest, je ziel, je hogere zelf, je eigen ikke gaat het uiteindelijk vanzelf allemaal geloven.
Ik wil niet zeggen dat ik dat andere ( het negatieve ) volledig verbannen heb, máár… ik denk veelal éérst positief en dan…..soms….nog eens wat negatief.
Nou …en dát was vroeger wel anders…

17.) Kies je eigen emotie:

Weet je, dat je ervoor kunt kiezen of je in een bepaalde emotie wil blijven ”hangen”?
En dat je jezelf ook ”de opdracht” kunt geven, om UIT een emotie te stappen? Emotie’s komen en emotie’s gaan…

Soms is het gewoonweg heerlijk om te ”klagen”, te zeuren en te ”dramatiseren”, in een slachtofferrol te ”hangen”, te oordelen, te veroordelen, jezelf 1 groot drama te vinden. ( dit gebeurd overigens veelal onbewust. )

Maar weet ook, je kunt er ook voor kiezen, om UIT een emotie te stappen. Het is alleen een ”foefje”, welke je door moet krijgen…
Weet, dat je in je hoofd / jou mind, de keuze kunt maken, door ” te zeggen tegen jezelf ”: het is genoeg geweest, stop… ik stap UIT deze emotie. Je zult versteld staan hoe je je daarna kunt voelen…het werkt echt.

emotie

Duik er eens flink in:

En vind je op z’n tijd het gewoon lekker om te klagen, te oordelen en te veroordelen, effe lekker er een drama potje van te maken?
Ook dat heeft een geest – je hersens – je mind soms ”nodig”.
Ga er dan ook FLINK EENS IN, maak het groots, omvattend…klaag…zeur !!!
Geef je geest even ”over” waar deze op dat moment zo naar verlangt !!!

Maar wees wel respectvol, doe het in stilte / in je hoofd, in je huis, op je slaapkamer, zodat je er een ander niet mee belast ;o)

Ben je boos , kwaad of enorm opgefokt?

Ook die frustratie en aggressie moet eruit, hier wat tips;
~ sla met een honkbalknuppel verschillende malen hard op een matras of tegen een boksbal,
( dit is verantwoord i.p.v iemand op zijn gezicht te timmeren ;o) )
~ schreeuw hard in een kussen, met je mond in het kussen, vloek, krijs, gil,
( dit is beter dan jou frustraties uitschreeuwen tegen jou omgeving die hier niks aan kan doen ;o) )

Voel je je verdrietig?

Huil eens, laat je tranen eens lekker gaan – MANNEN, JULLIE OOK !!! Huil eens flink, laat het stromen, laat het uit je lichaam stromen, het lucht namelijk echt op. !!! En nee, we zijn niet ”zwak” of ”labiel” als we onze tranen en emotie’s durven te laten gaan !!!
Een mens heeft gevoelens en emotie’s, EN dus gevoel, onthoud dit ook, we zijn geen robot.

Alleen berust er vanuit de opvoeding ( ik herken dit zo ), vaak een groot TABOE op, dat als je je gevoelig opsteld, of emotioneel bent,
of je moet huilen, dat daar vaak wat ”onhandig” op wordt gereageerd… ” HOEvaak hoor jij zoiets als; ”ah kom op, niet huilen”…
Of herken je zoiets; Mannen ” horen” al helemaal niet te huilen – want die moeten zich voorál ”vermannen”, zich ” groot en sterk houden, dat komt ook echt vanuit vroeger !

Écht grote onzin, maar mogelijk herken je dat vanuit jou jeugd?
BEN JE VERDRIETIG?…LAAT DIE TRANEN EENS LEKKER GAAN…

Gaan emotie’s ECHT met je aan ”de haal”, hang je er echt in en heb je het gevoel dat er geen eind aan komt, onthoud dan dit; Het is maar een emotie…het is alleen aan jou wat JIJ daarmee doet…

18.) Regulier versus alternatief?

positief denkend

Als lichaam en geest NIET in balans zijn, krijg je lichamelijke en / of geestelijke klachten of complicatie’s.

Vraag jezelf af als je een klacht hebt. Wat zegt dit eigenlijk over mijn innerlijke, waarom heb ik deze klacht eigenlijk?

Wat voorbeelden:
keelpijn ~ je houd je in, je slik woorden en frustraties in, je durft niet voor jezelf op te komen, ( spreek uit wat op je hart ligt )
depressie ~ kwaadheid, wrok, niet hebben mogen uiten, hopeloosheid ( ga met jezelf aan de slag – zoek hulp )
rugpijn ~ je rug is jou draagkracht, sta op, kom op voor jezelf, ga staan, vraag steun,
hoofdpijn ~ je verwijt jezelf vanalles, je geeft jezelf op je kop, ( veroordeel jezelf nou eens niet, hou daar eens mee op, ben lief tegen jezelf )
nekpijn ~ je weigert om je heen te kijken, ( probeer eens wat meer te ontspannen en probeer niet zo in kaders te denken )
kaakproblemen ~ kwaadheid, wrok, verlangen naar wraak ( spreek uit waar je mee zit, ook tegen diegene die jou zo kwaad maakt )
hart aanval ~ je houd niet van jezelf, tekort aan zelfliefde ( zoek hulp, uit jezelf, probeer emotie’s en gevoelens niet op te kroppen )
kanker ~ heeft vaak met zelfwrok, diep leed, zelfhaat – haatdragend zijn ( leer van jezelf te gaan houden, ben lief tegen jezelf )
botontkalking ~ gevoel van binnen dat het leven je niet genoeg meer steunt ( ga hulp zoeken, stop je kop niet in het zand, loop niet weg van je verleden )
maagklachten ~ je kunt je problematiek moeilijk verwerken ( spreek het uit, laat emotie’s gaan, je maag verwerkt je emotie’s )
reuma ~ het gevoel een slachtoffer te zijn, gebrek aan liefde, wrok ( zoek hulp, praat over je kwetsuur, wordt mild, stel jezelf open )
blaasproblemen ~ je bent onbewust PISnijdig,

Deze bovenstaande voorbeelden komen gedeeltelijk uit het boek van:
Je kunt je leven helen, Louise Hay

Naar de huisarts – zoek hulp:

Om met een ”bepaalde klacht” naar een huisarts – reguliere arts te gaan, kun je je ook afvragen, waar ”worstel” ik geestelijk eigenlijk mee, wat zegt een klacht eigenlijk over het proces waar je geestelijk mee strubbelt?

9 van de 10 lijflijke en geestelijke problematiek komt voort uit ” de mind ”.
Door o.a: bepaalde denkwijzen, doordat je negatief denkt, doordat je veel veroordeeld, afkeurend denkt, doordat je veel IN en MET angsten leeft, kortzichtig denkt etc. etc.
( kijk naar je ouders, herken hóe zij zich gedragen, wat hun meedragen vanuit hún jeugd.)

Hulp zoeken:

Ga eens hulp zoeken om over je problematiek te praten, durf jezelf kwetsbaar op te stellen.
Kijk naar jou verleden !!! WAT draag jij allemaal met je mee, wat heb jij meegemaakt in jou jeugd?
Durf jou TROTS opzij te zetten, DURF jezelf kwetsbaar op te stellen, ga met jezelf aan de hand een verrijkend handvat zoeken, gooi dingen open – PRAAT EROVER !!!
Je kunt je kop in het zand blijven stoppen, dat kan…ervoor weg proberen te lopen, maar onthoud dit, VROEG of LAAT kom je jezelf écht eens tegen !!!
Je draagt alles IN JOU en MET jou mee… en dit gaat zitten ”vervelen” IN jou systeem.
Je lijf vreet je letterlijk aan en op als je niks uitspreekt, er niet meer over praat of iets opengooit.
Je kunt gewoonweg NIET weglopen van jou verleden, écht niet.
En mensen die gemakkelijk iets van tafel schuiven door te zeggen dat b.v iets ”gebeurd is is gebeurd” dat je daar toch niks meer aan kunt doen, of dat ” het is zoals het is ”…durven in mijn ogen zich niet kwetsbaar op te stellen, stoppen hun kop dus…precies… in het zand.

Pillen – kuurtjes – antidepressiva – deze onderdrukken:

De meeste regulieren artsen zullen bij een klacht namelijk meteen een recept uitschrijven.
Een pilletje, een kuurtje, pijnstillers, antidepressiva erin…etc. Onhoud ….dan ONDERDRUK !! je hetgeen waar je mee ”zit of mee worsteld”.
Het lost namelijk niks op, het is vaak veelal pappen en nathouden.
Voel je je er goed bij? Gewoon doen….maar weet ook dat het anders kan.

Affirmeer of ga eens naar een homeopaat:

Kies er b.v eens voor om te gaan affirmeren, ( herhalende positieve zinnen op te zeggen, ) i.p.v b.v pijnstillers of chemische rommel te gaan slikken. Affimeer je klacht weg…ja veel doen, heel veel herhalen, je zult versteld staan..
Louise L Hay heeft op deze manier haar kanker overwonnen ! Ik gebruik het boek van haar met grote regelmatig.
Ik ga zelden nog naar een ”gewone reguliere dokter”. Kijk, als iets écht niet over gaat, of je wilt een diagnose laten stellen, kun je er natuurlijk voor kiezen om het regulieren circuit in te stappen, maar er zijn meer healings technieken, besef dit…weet dit, het is waar JIJ je geloof in legt !!!.

Heb ikzelf nu écht klachten waar ik mee worstel, dan ga ik naar een klassieke homeopaat.
Je zult je verbazen wat dat met je kan doen…

En heb je rugklachten?

Ik heb al vanalles geprobeerd, van fysio, tot manuele therapie tot kraken aan toe. Niets hielp bij mij op de lange termijn.
Het was voor mij allemaal pappen en nathouden, tijdelijk, zonder écht resultaat.
Waar ik ECHT tevreden over ben, is ” Dorn Therapie ”. Daarbij wordt ( op een zeer zachte manier), je ruggegraat rechtgezet.
De ruggengraat en je armen en benen worden gecorrigeerd, zodat deze daarna zelf hun eigen herstel kunnen opbouwen.

20.) Het Ego ( jouw eigen schaduw kant )

Wat voor mij toch wel een grote openbaring is geweest, was dat ik leerde om onderscheid te maken ( te herkennen, ) wat een ” ego ” , ” mijn tweede ik ” mijn schaduwkant”, waar deze eigenlijk toe ” in staat is ” en vooral hóe krachtig deze kan zijn.

Het is een ”deel” van mezelf ( van jou ) , wat ook ” leeft ” in mij ( in jou ).
Het enige wat deze wil, is OOK gezien EN gehoord worden, EVEN aandacht krijgen !!!

Stukje psychologie, je moet het even doorkrijgen, maar het kan je echt helpen om jezelf beter te manifesteren in het leven…

huis met water

 

Voorbeeld:

Ik kijk in de spiegel, en zeg tegen mezelf ” ik ben mooi zoals ik ben ”. Je kunt op zo’n moment dit ook écht voelen, en metéén daarna ”bekruipt” er een neerhalend gevoel.
Je hoort een soort van ”subtiel stemmetje”, die je meteen probeert ”af te kraken”, die het ”fijne gevoel” meteen naar beneden probeert te halen.
Wat er dan gebeurd, is dat je ”ego” probeert het positieve in je af te kraken, deze probeert en fijne gevoel onderuit te halen…

Het enige wat je hoeft te doen ( maar het herkennen hiervan is niet altijd even gemakkelijk,) is ” dit stemmetje” dat ”afkeurende gevoel”, EVENTJES aandacht te geven.
Zo van: ” oh, ben je er ook bij ”, en daar verder dan géén aandacht meer aan schenken.
Dit gevoel wil alleen maar eventjes ”herkent ” en ”erkend worden” even ”aandacht krijgen”.

Hoe meer je probeert dit ”stemmetje”, dat vervelende gevoel, of een emotie die je op een moment voelt / beleefd er NIET te willen laten zijn, dus je ”vecht” er tegen, of je drukt ( probeert ) het weg te duwen, want ”’dat vervelende gevoel of die emotie moet b.v weg”, zal dat negatieve vervelende gevoel waar jij momenteel mee stoeit alleen maar ”erger” en intenser worden !!
Als je het erkend ( het gevoel toegeeft aan jezelf ) het omarmt op dat moment – ál wat is – ….gaat ” de lading eraf ”.

Maar het is ook zo…hoe positiever je wordt – hoe liever je wordt tegen jezelf – hoe meer je je eigen identiteit ontwikkeld; dés te meer groeit ” die andere schaduwkant – je ego – met jouw mee”.
Want deze probeert je steeds weer in het ”oude vertrouwde” in het ”negatieve” te laten houden, te laten zijn, die is zogezegd ” verslaafd aan je oude ik ”.
Een ego is er altijd opuit om je een minder prettig tot rotgevoel te geven, die vind ergens ”altijd ” wel wat van…het is niet goed genoeg, ik ben niet mooi genoeg, het kon eigenlijk toch wat beter…etc. etc.
Het is aan jezelf ”waar” jij op zo’n moment innerlijk naar luistert ! Soms kan dit een enorm ” lastig gevecht ” zijn in je hoofd. De kunst is om het dus ”even aandacht ” te geven en te laten !!!…je hóeft er verder niks mee.
Máár ik weet ook dat het gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Maar nu je dit weet probeer het maar, wel veel oefenen…uiteindelijk helpt het je om een gelukkiger mens te worden, want je hoeft niet meer ” te vechten ” met gevoelens en emoties. Ze ZIJN….niet meer of niet minder.

Dit is voor mij wel een hele openbaring geweest, om dit belangrijke handvat te gaan HERkennen om het vervolgens te kunnen integreren op een bepaald stuk waar ik in zit.
Het leert mij om mezelf wat gemakkelijker te kunnen manifesteren in mijn leven.

Maar hou ook in de gaten…des te meer je jezelf ontwikkeld en dus ontplooit en groeit, wordt het ontdekken / het onderscheppen van je ego soms ook wat ” lastiger ”. Het ego is érg creatief, zeer slinks en kan erg geniepig te werk gaan…
….iedere keer weer een hele uitdaging dus…oefenen baart toch ook wel behoorlijk wat kunst..

Dit onderstaande stukje komt van centrum Har en El uit Berlicum:

Wanneer je in een staat van onbewustheid leeft dan is het leven relatief gemakkelijk.
Niet bevredigend, niet zo prettig maar wel vrij gemakkelijk. Je gedrag en je leven worden simpelweg bepaald door je innerlijke programmering.
Wanneer je in een staat van verlichting leeft dan is het leven ook gemakkelijk.
Je beweegt mee met de levensenergie die door je heen stroomt, in overgave aan de ervaring en het moment.
In de periode tussen deze twee toestanden kan het leven soms een ruwe rit zijn.
Dat is de periode waarin het conflict tussen het ego en het ware zelf gemanifesteerd wordt.
Het ego is niet bestand tegen de vibraties van het ware zelf en doet alles om weerstand te bieden.
Angst en verwarring komen los omdat het onbewuste ontsloten wordt.
Tegelijkertijd probeert het ego om de nieuwe ervaringen te controleren, bijvoorbeeld door ervaringen te claimen of door te streven naar herhaling van mooie ervaringen.
Met name in periodes van conflict en stress is er een sterke neiging om terug te vallen op oude gewoontes, te grijpen naar dat wat bekend is.
Innerlijke conflicten rijzen op en proberen je in hun greep te houden.
Met elke stap die je maakt in je ontwikkeling komt er een nieuwe reactie van het ego los, komen diepere angsten aan de oppervlakte. Lijkt het soms alsof alle voorgaande inspanningen voor niets zijn geweest.
Dat zijn de geboorteweeën van een nieuw bewustzijn.
En deze periode duurt net zolang als jij vasthoudt aan oude gewoontes en reacties, in plaats van mee te bewegen met het nieuwe leven dat ontstaat.
Ga daarom rustig, zachtmoedig en accepterend met jezelf om, in het bijzonder in periodes van (innerlijk) conflict. Verzorg je lichaam goed, neem voldoende rust en verbind je steeds opnieuw met een hoger bewustzijn.

20.) Varen:

Praktische tip, zet eens een varen ( of meerdere ) in je huis.

Wist je dat varens negativiteit opnemen?

Zet ze in je huis, op je werkplek, in je praktijkruimte.
Ze nemen negativiteit op en zuiveren een ruimte op een natuurlijke manier…

Hooggevoeligheid – hoogsensitief – hooggevoelige ouders & kinderen

Herken je veel wat je leest op deze website of uit mijn persoonlijke verhalen, of herken je dingen over wat ik beschrijf over hooggevoeligheid? Ben je op zoek naar jezelf, en zoekt je een verrijkend handvat?
Dan heb ik nog een goede tip voor je! Ga eens lezen over hooggevoeligheid.
Het boek ” leven met hooggevoeligheid – van opgave naar gave”, heeft mede MIJN hele leven opnieuw doen opbloeien…dankzij
dit boek ben ik mezelf eigenlijk opnieuw gaan HER- ontdekken zullen we maar zo zeggen…

Ik dacht bij blz. 1 van dit boek, he he…DIT is wie ik ben. EIN-DE-LIJK viel voor mij ÉCHT alles op zijn plek ;o)

Doe hier eens een zelftest: herkenningspunten hooggevoeligheid

21.) Aarden, goed geaard zijn … wat is dat eigenlijk ?

boom

Eigenlijk heel eenvoudig gezegd, ” goed contact maken en in verbinding zijn met moeder aarde ”.
Jezelf GOED gronden !!!
Je staat steviger op de grond, hier op deze aarde waardoor je krachtiger STAAT en je jezelf beter zult manifesteren in je leven.

Als je veel in je hoofd zit, veel piekert, veel nadenkt, graag veel uitdiept en analyseert…
is aarden ECHT een must! Leer GOED te aarden, iedere dag weer opnieuw !

Wanneer?

Doe het bijvoorbeeld als je na het douchen en aangekleed bent AARD jezelf.
Maak jezelf bewust om vóórdat je je huis verlaat, naar school gaat, gaat werken, om te aarden !!!

Hooggevoelige – nieuwetijdskinderen:

Ook zéér belangrijk om je kind ( eren ) dit te laten doen vóórdat ze naar school gaan. Je kunt als moeder of vader b.v het voortouw nemen, door even samen te aarden voordat je de dag ingaat !

Probeer eraan te denken en DOEN !!! ( Hang b.v een briefje op de deur, dat je eraan denkt. )

Aarden is voor iedereen goed, maar zéker extra voor ” hooggevoelige kinderen en volwassenen ” probeer het maar eens en voel en ervaar het verschil….

Lees hier verschillende methodes: goed aarden is belangrijk

22.) Moedermelk – melk intolerantie

Mijn geboorte is zeer traumatisch verlopen, en dit heb ik mede ontdekt doordat ik in 2009 een geboorteproces heb gedaan.
Dit was zeer bijzonder en fascinerend en heeft me héél veel nieuw inzicht gegeven.
Door deze ontdekking is uiteindelijk ook wel héél veel duidelijk voor me geworden, wáárom ik die stroeve, moeilijke, afstandelijk voelende band met mijn moeder heb moeten doorstaan mijn hele leven lang…

babyvoeten

Veel te vroeg geboren:

Omdat ik veel te vroeg ben geboren, en blauw op de wereld kwam, ( navelstreng om mijn nek ) ging ik meteen vanuit mijn moeder, hup… de couveuse in.
Ik heb daardoor niet op mijn moeders buik gelegen, geen warmte, liefde en geborgenheid van haar gekregen, ik ben niet aangeraakt door haar / in aanraking geweest met mijn moeder.
Dit slechte begin heeft gróte consequenties gehad waar ik nu nog steeds mee ” worstel”.

Slecht begin:

Hierdoor is de belangrijke basis van; in verbinding zijn, me veilig voelen, me gewenst voelen, me geliefd voelen, ZEER ERNSTIG verstoort !!!! Dit is bij de geboorte bepaald en ik heb daar véél, héél veel last van ”gehad”.
( En kan dat nog weleens voelen, maar dan weet ik het wel te plaatsen, vooral die afwijzing voelt soms nog ÉNORM pijnlijk….)

Na mijn geboorte heeft mijn moeder mij pas na zo’n 3 maanden voor het éérst aan mogen raken.
Ze dachten vroeger helaas dat dat beter was, omdat de kans toen heel erg groot was dat ik het niet zou gaan redden.
Dus was het advies van de artsen in de jaren ’70; ”niet hechten aan de baby, vooral afstand houden”, dat leek toen dé oplossing…sjonge, wat zonde !
( Want nu blijkt dat JUIST die aanraking zoooooo belangrijk. ) Net na de geboorte heb ik dan ook géén moedermelk gehad.
En dit is toch wel DE belangrijkste eerste basis behoeftes van een baby, suiker en calcium samen met je gewenst voelen d.m.v liefdevolle aanraking, warmte, welkom voelen etc. etc.

Geen verbinding kunnen krijgen in groepsverband:

Wat met het grote gemis van deze ”verbinding” óók samenhangt is dit; Omdat ik deze éérste oh zo belangrijke ”verbinding” heb gemist, begreep ik ook steeds beter waaróm ik mezelf altijd zo moeilijk kon ”verbinden” in een groep.
In iedere groep, werkgroep, therapiegroep, op school in een groep, op een druk feest etc. kon ik nooit een ”klik” vinden in een groep.
Een groepje tot zo’n 4 – 5 personen gaat nog, maar wordt een groep groter, dan vind ik het héél moeilijk om IN een groep een ”klik” te vinden, mezelf aan te kunnen sluiten lukt met dan niet meer…
Op de één of andere manier ontstaat er een soort van ”paniek” en loop ik dan doelloos rond.
Ik heb dit altijd zo gevoeld en ervaren maar nooit het besef gehad dat dit dus ook te maken had met deze ”eerste verbinding” die ik nooit heb gevoeld of heb ervaren bij de geboorte.
Het is geen fijn gevoel maar ik weet nu wel wáárom ik dat zo ervaar, en dát brengt me dan wat rust.

Mijn melkverslaving:

Ik ben altijd héél erg verslaafd geweest aan melk, zo tot mijn 38e levensjaar.
Me eigenlijk nooit echt af gevraagd waaróm dit eigenlijk zo was. Ik dronk in tijden wel zo’n 2 liter melk op een dag weg, was er echt óntzettend verslaafd aan.

Totdat ik rond mijn 39 levensjaar, vervelende en heftige gezondheidsproblemen kreeg zoals:
grote vermoeidheidsproblemen, ademhalingsproblemen / alsof mijn adem stokte onder mijn borstkast, mijn ademhaling werd kort en snel, ontdekte kleine puistjes/bultjes onder mijn haren op mijn hoofd, mijn urine was donker en zeer geel, ( er liep te weinig zuurstof door mijn bloedbanen welke mijn hart onregelmatiger liet kloppen,) ik had een zeer slechte conditie, was kortademig – was binnen no time bek en bek af.
Later in dit proces was ik vaak vergeetachtig, was mijn concentratie slecht tot zeer laag, in mijn hoofd was het niet zo ”fris, fruitig en helder”.

Rob Kemper uit Valthe / Drente:

Ik kwam zo rond 2009 – ” toevallig ” – terecht bij Rob Kemper uit Valthe, hij heeft een praktijk voor bioresonantie, en wat bleek,
ik had een ernstige melk intolerantie !!!
Mijn lichaam zou geen melksuikers meer af breken. Wát een ontdekking zeg !
Zo heb ik uiteindelijk verschillende ontgiftingskuren moeten slikken, om de lactose en de melksuikers, de vele kalksteentjes in mijn
lichaam goed af te kunnen laten breken, welke zich hadden opgehoopt en al deze vervelende, soms zéér pijnlijke maar ernstige gezondheidsklachten veroorzaakte.
We zijn er pas achter ( Juli 2013 ) dat er in mijn hersens – in / rond de hersenstam, in alle toevoeringen naar mijn hersens ook ” verstoringen en verstoppingen ” zitten die afkomstig zijn van resten / afval van melksuikers.
Rob heeft weer nieuwe bevindingen ontdekt en uit – ontwikkeld, zodat óók deze problematiek ”opgelost ” kan worden.
Ik ben nu enkele weken – na deze ontdekking – onder behandeling, maar ik merk nu al positief resultaat.
Maar dat de afval – het vele gebruik van melk zo’n !!!…rommel en klachten kan veroorzaken, ik ben er nog beduusd van…dus voor mij, nóóit geen melk of melkproducten meer…nee bedankt !

Rob Kemper zijn fantastische boek is uit ! Over Rob Kemper:

Rob Kemper heeft geen website, heeft hij niet nodig ( iedereen komt via via bij hem terecht ) maar als je meer wil weten over het fascinerende fantastische werk wat Rob doet bestel zijn boek dan eens, je ogen zullen worden geopend !

Boek van Rob Kemper

Geen melkproducten meer:

Ik mag geen melk of melkproducten meer, geen geitenmelk, ik heb flink af moeten kikken hoor.
Gelukkig mag ik nog wel; vanaf extra belegen kaas, soja melk – kan ik niet verdragen ik drink rijstmelk / even wennen aan de smaak – en er zijn enkele producten / yoghurt en smeerkaas, van het merk: ” minus – L” ( te koop bij de jumbo ), en soms eet ik wat extra donkere pure chocolade.

Af en toe nog afvalresten van melksuikers:

Door de tijd heen heb ik al enkele malen hevige pijnen gehad in mijn lage onderbuikgebied.
Héle hevige heftige pijnen, grote pijnscheuten. Zó pijnlijk dat ik bijna niet meer kon lopen.
Ik wist niet wat me overkwam maar nam wederom weer contact met Rob Kemper op, ook omdat hij de melk-intolerantie had geconstateerd.
Wat bleek, ik had een soort van ” nierstenen – galstenen ” maar dan vastgeklonterde melksuikers die zich vast hadden gezet in mijn blaas en alvleesklier.
Daardoor kon ik moeilijk tot niet meer plassen. Dit heb ik toen wederom weer laten testen bij Rob.
Het verschil met Rob Kemper of een huisarts.
Een huisarts zal dit soort ” resten ” operatief terugduwen en blijven dus zitten in je systeem, terwijl het ”oude resten ” zijn, en deze er écht uit moeten !!
Via Rob krijg ik dan bepaalde kuren – 100 % natuurlijk – en deze helpen mijn lichaam – het systeem – om af te breken / af te voeren.
Ik ben enorm blij met Rob Kemper en ga nog zelden naar een huisarts toe omdat een huisarts vaak erg achterhaald werkt en een hele andere kijk met aanpak heeft.
En onthoud; melk voor een volwassenen is helemaal NIET gezond, voor niemand !
Een zuigeling, een baby drinkt melk, ook in de hele natuur, daarna niet meer, denk zelf ook goed na.
Dus dat b.v een voedingscentrum met dit soort achterhaalde informatie komt, dat melk gezond is voor volwassenen is grote kul !
Een volwassen lichaam breekt dit gewoonweg niet meer af, je kunt er echt grote lichamelijke klachten door krijgen, sterker nog, je botten breken, brokkelen er vanaf, ja, van melk… !!!
Dit staat o.a zeer uitgebreid beschreven in het boekje van Rob Kemper.

Verder het bijzondere en dankbare aan dit verhaal is ook:

Ik kwam via via bij Bert Govers ( een klassiek homeopaat uit Oss ) terecht.
Ik vertelde hem o.a over mijn altijd zo’n moeilijke stroeve – afstandelijke band met mijn moeder, en over mijn diepe pijnlijke problematiek rond me érnstig afgewezen te voelen wat toch altijd wel als een behoorlijk rode draad door mijn leven loopt.
Maar ook over mijn melkverslaving, samen met de melk-intolerantie.
Wat blijkt nu….omdat ik net na mijn geboorte nooit die moedermelk heb gehad, in combinatie met dat ik létterlijk AFgewezen ben ( meteen na mijn geboorte ) , heeft dat mijn he-le fundament ernstig verstoort en zéér ernstig aangetast.
Moedermelk en moederliefde is namelijk DÉ belangrijkste basisbehoefte van een pasgeboren baby.
Daar hangt HEEEEL veel van af, maar zóveel, ONgelooflijk.

Sjeeminee, wat ben IK ontzettend blij zeg, dat ik ”voelde” dat ik naar deze homeopaat wilde gaan.
Ik slik nu homeopathische korreltjes die aansluiten op deze stukken.
Ben zo dankbaar dat ik hierover nu ook meer duidelijkheid en inzicht heb gekregen, ook hierin ben ik weer veel te weten gekomen over het ”waarom”.

Ik kan daar nu eindelijk in gaan berusten…na ja-ren van strubbelingen en strijd voeren…

23.) Niet gezien zijn .. het gevoel van niet gezien worden:

bloem in wei

Ken je het zéér pijnlijke gevoel van binnen, dat als iemand je met zijn of haar ogen NIET aankijkt, je voorbij loopt….dat dat vanbinnen ont-zet-tend pijn !!!…kán doen.

Iéder mens wil gezien en gehoord worden, het gevoel krijgen dat hij of zij ÓÓK belangrijk is. Gezien worden, aandacht krijgen, hier erkenning in krijgen, ik denk persoonlijk dat dat het méést belangrijkste stukje in iemands hele wezen is.
Als daar een ‘’ tekort’’ in is geweest vanuit het verleden…vanuit de opvoeding, kun je dit heel regelmatig en vaak onbewust nog weleens tegenkomen…

Herken je dit?

Je verteld een verhaal tegen iemand, en ‘’de ander’’ luistert even en daarna eigenlijk niet meer. Of je begint met vertellen en ‘’de ander’’ kijkt weg of begint gewoonweg leuk tegen iemand anders te vertellen, en ‘’negeert’’ je ( veelal gaat dat onbewust ) op deze wijze.

Of dit: je loopt over straat, of rijd ergens en je ziet iemand – een bekende, en je denkt dat diegene kijkt, en jij zwaait, en diegene kijkt de andere kant op ( waarschijnlijk heeft deze persoon jou helemaal niet gezien),
maar dat JIJ op dat moment niet gezien werdt, kan uitermate pijnlijk voelen van binnen…

Hier wil ik graag mijn belevingen over vertellen.

Vroeger, in een ‘’praat groepje’’ , weet ik nog heel goed, er zat daar een oudere vrouw.
Die vrouw vertelde graag allerlei verhalen, stond graag wat in het middelpunt.
Maar als zij aan het vertellen was tegen alle andere, gingen ‘’ haar ogen ’’ mij altijd ‘’voorbij’’… ze keek mij nóóit aan.
En ik weet nog zo enorm goed, ik zakte voor mijn gevoel steeds door de grond van pijn, want hóe kon ze mij zó negeren.
Het maakte me van binnen boos, kwaad, er gebeurde echt van-alles met me.
Toen ik dat ‘’melde’’ bij de groepsleider, kwamen wij met zijn drietjes bij elkaar.
Ik kon ‘’ mijn zegje doen ’’ en vroeg haar waaróm ze mij altijd zo ‘’ negeerde en vermeed ’’.
Ik weet nog, zij was stóm verbaasd, want in godsnaam, waar HÁD ik het over.
Ze had echt géén flauw idee wat ik bedoelde. ( na dit gesprek had ik het wel verknald bij haar, toen was ze zo boos over het
feit dat ik dit zo opengooide, toen werd ik wel bewust ‘’genegeerd’’ door haar.)
Maar waarom ik TOEN steeds die pijn voelde, daar kwam ik JA-REN later pas echt achter…

Toen ik zo in 2003 bij praktijk twee-eenheid wéér werdt ‘’geconfronteerd’’ met ‘’die – afkeurende – negerende blik’’, met dat ”afkeurende – genegeerde gevoel ” van ‘’ me niet gezien voelen dóór die ander’’.
Sterker nog, ik spiegelde dit ÓÓK bij ”een ander”, deze ”bepaalde blik” die ik dus blijkbaar onbewust uitstraalde, daar kregen mede cursisten ditzelfde pijnlijke gevoel van binnen bij zichzelf… naar mij toe…Hu….nu begreep ik het echt niet meer, sjee zeg, wat gaf DÁT een diep, pijnlijk rotgevoel van binnen.

Maar tóen kwam de aap uit de mouw:

We spiegelde de ‘’afkeurende blik’’, die ‘’niet gezien wordende blik’’ van onze eigen ‘’moeder’’.
Ik kwam erachter dat ‘’via de blik van de ander’’, ik die gewaardeerde en geziende blik heb gemist vanuit mijn eigen verleden, vanuit mijn opvoeding.
Het gevoel van ‘’genegeerd worden, genegeerd zijn’’, ja DAT werdt nu wel heel duidelijk, maar WAT een pijn zeg, ontzéttend !!!

Wat voor een gevoel je hierbij kunt krijgen zijn o.a;
je niet belangrijk voelen, je niet gewenst voelen, want je wordt letterlijk NIET gezien, je wordt ‘’ over het hoofd gezien’ ’…” genegeerd”…AUW en dát doet verdomd veel pijn !

Ik kom het nog weleens tegen, maar weet nu….dat het gevoel van ‘’ het niet gezien worden’’ vanuit dat achterliggende stuk komt. Dan kan ik die pijn even flink voelen, maar dan weet ik m wel te plaatsten, maar fijn is dat gevoel absoluut niet…

Het ÁLLERbelangrijkste als je dit verhaaltje herkend:
!!! …..GA-JE-ZELF-ZIEN, ben liefdevol en positief tegen jezelf in de spiegel……!!!

Lastig voor je?…begin eens met punt 4.)

* ~ * Iedereen is zélf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gevoel * ~ *

24.) Angst – bang zijn – en daardoor iets NIET doen … het is zonde:

Weet je dat angst maar een emotie is?

Soms kan een gróte nieuwe stap, een nieuwe uitdaging, een spannend gesprek, iemand ergens op aan spreken, een héle grote ” angst of spanning ” oproepen waardoor je kunt denken; ” ah, laát maar” …en het vervolgens ”laten”.

TIP: Weet dat je DÓÓR DIE angst kunt gaan…i.p.v je te laten weerhouden dóór die angst en ervoor weglopen of daardoor juist iets NIET doen…want dat is namelijk ZO zonde !

berg met sneeuw1

Ga eens dóór een angst heen:

Als er zich iets voordoet waarbij je het gevoel krijgt dat het zoooo spannend aanvoelt, ( mogelijk voelt het zelfs als bijna doodgaan…zó eng kan iets voor je aanvoelen,) en dat je dan juist door jou angstige gevoel eigenlijk iets NIET aan wil gaan, probeer dit eens; Ga nou eens WEL dóór dat angstige gevoel heen!

…KIJK naar de angst…
…VOEL de angst, …
…HERKEN de angst, …
…ERKEN de angst…
…EN DOE HET DAARNA NOU JUIST EENS WEL !!!

Weet namelijk dat áchter dat gevoel van angst, JUIST iets heel ergs moois verschuilt.
Je zult ervaren dat wanneer je iets JUIST doet, óndanks de angst, dat je daarna een ontzettend bevrijdend en verrijkend gevoel kunt ervaren en dat ” iets ” toch eigenlijk niet zó eng was dan je je mogelijk van tevoren had bedacht !!!

Angst duurt ongeveer een kwartier:

Een diep en spannend gevoel, een ”angstig” gevoel duurt gemiddeld +/- 15 minuten.
Een angstig gevoel kan nóóit hoger oplopen dan HOOG !!!
Dus als je DIT nu weet, kan het jou mogelijk helpen, met dit in je achterhoofd, toch?

Je VOELT de angst, je HERkend de angst, je ERkent de angst en je LAAT het er gewoon even zijn.
LAAT dat gevoel er ZIJN zonder oordeel….laat het toe. ( onthoud!!….je gaat er niet dood van !!! )
Als je in jouw beleving je max hebt bereikt, zul je er echt achterkomen dat daarna dat heftige angstige gevoel weer afneemt….erg bijzonder, gun jezelf het eens om het te proberen.
Je geeft jezelf écht een GROOT kado door eens ”iets” aan te gaan, wat je EIGENLIJK niet durft.

Je zelfvertrouwen groeit er uiteindelijk ook door, dit is zeer goed om regelmatig te doen, om steviger en sterker, veel krachtiger in je eigen schoenen te komen staan !

Onthoud gewoon dit :

angst is maar een emotie, het is alleen wat jij daar mee doet.
Loop je er voor weg? Óf neem je jezelf aan de hand, en stap je er IN…..IN die angst!

Probeer het maar eens uit, je zult echt enorm versteld staan…

Maar tóen kwam de aap uit de mouw:

We spiegelde de ‘’afkeurende blik’’, die ‘’niet gezien wordende blik’’ van onze eigen ‘’moeder’’.
Ik kwam erachter dat ‘’via de blik van de ander’’, ik die gewaardeerde en geziende blik heb gemist vanuit mijn eigen verleden, vanuit mijn opvoeding.
Het gevoel van ‘’genegeerd worden, genegeerd zijn’’, ja DAT werdt nu wel heel duidelijk, maar WAT een pijn zeg, ontzéttend !!!

Wat voor een gevoel je hierbij kunt krijgen zijn o.a;
je niet belangrijk voelen, je niet gewenst voelen, want je wordt letterlijk NIET gezien, je wordt ‘’ over het hoofd gezien’ ’…” genegeerd”…AUW en dát doet verdomd veel pijn !

Ik kom het nog weleens tegen, maar weet nu….dat het gevoel van ‘’ het niet gezien worden’’ vanuit dat achterliggende stuk komt. Dan kan ik die pijn even flink voelen, maar dan weet ik m wel te plaatsten, maar fijn is dat gevoel absoluut niet…

Het ÁLLERbelangrijkste als je dit verhaaltje herkend:
!!! …..GA-JE-ZELF-ZIEN, ben liefdevol en positief tegen jezelf in de spiegel……!!!

Lastig voor je?…begin eens met punt 4.)

25.) Controle en perfectie:

rode bloemen

Iets té gecontroleerd willen doen, iets té perfect willen doen, iets te recht willen leggen of hangen…
ja dat was voor mij heeeeeel herkenbaar…

Een ”leraar” vertelde me eens dat ik last had van ”controle en perfectie”.
( haha, ik weet nog zó goed, ik was da-gen boos op hem, want HÓE kon hij DAT benoemen, wat was IK boos !)
Hóezo sloeg hij de spijker goed op zijn kop ;o)
Nou… en enige dagen later viel dat kwartje…wat was DÁT een openbaring zeg!

Ik kon ontzettend pietje precies zijn, heel gestructureerd, heel erg overdreven gecontroleerd zeg maar.
Het was met vlagen soms zelfs ernstig dwangmatig.
Vooral die behoefte om te poetsen, dingen té netjes willen houden, alles te recht willen zetten, geen rommel kúnnen maken, ja daar draafde ik soms nogal érnstig in door.

Ik kan me nog goed herinneren dat iemand me eens vroeg:

~ heb jij jou kleding precies op kleur in jou kledingkast hangen?
~ staat alles in je voorraadkast strak naast elkaar, met de etiketten naar voren gericht?

Ik dacht toen nog, ja…én…ik vond dat gewoon heerlijk, dat bracht me namelijk ”rust” in mijn hoofd, dat geordende gedrag… ( dacht ik toen. ) Dat gecontroleerde perfecte gedrag is je namelijk meegegeven en aangeleerd vanuit je opvoeding,
herken je dat bij je ouders, zijn hun erg ”opgeruimd en gecontroleerd – super netjes “?
Herken dit bij hun, en uiteindelijk IN jouzelf. Herkenning…DAAR begint het mee, dat is stap 1 !

Perfectie en controle ontstaat uit onzekerheid.
Je krijgt b.v géén grip op je eigen leven door ” lastige pijnlijke situatie’s ” die je overkomen zijn, door een lastige opvoeding, door flinke psychische problemen, door misbruik of mishandeling in de opvoeding etc. etc.
En daardat je alles zo geordent en gecontroleerd laat verlopen in je huis of tuin probeer je jouw leven op deze wijze toch ”onder controle ” te houden. Vaak slaan we hier dus ” wat ( of ernstig ) in door ”!

Nog wat herkenningspunten:

Kijk eens bij jezelf in je huis of in je tuin;
~ Heb je b.v in je tuin alle planten precies hetzelfde in lijn naast of voor elkaar geplant?
~ Kun je niet tegen mos, onkruid of groen tussen je tegels en móet dat altijd perse helemaal strak, schoon en netjes zijn?
~ Heb je voor je raam b.v 2 rolgordijnen precies op dezelfde hoogte hangen en wordt je ” kribbig van binnen ”
als die wat op verschillende hoogte komen te hangen?
~ Staan er 2 of 3 precies dezelfde planten of beeldjes strak naast elkaar op je vensterbank?
~ Loop jij een ander altijd te ” verbeteren ” in zijn of haar uitspraken of wijs je een ander vaak op b.v spel of taalfouten?
( – waarschijnlijk goed bedoeld maar dit zegt alles over jouw eigen perfectie. )
~ Je moet voor je gevoel iedere dag je bed strak en netjes opgemaakt hebben?
~ Heb jij de neiging als iets scheef staat of scheef ligt om dat altijd weer recht te willen leggen of hangen?
( b.v een schilderij wat scheef hangt waar je ”kriebelig” van wordt en recht móet hangen? )
~ Ga je ( moet je voor je gevoel ) altijd op precies dezelfde dag boodschappen doen?
~ Kom jij gemaakte afspraken of belofte ook altijd na? Móet je dat voor jou gevoel?
~ Een perfectionist heeft trouwens ook moeite om hulp te vragen of te ontvangen,
een perfectionist doet alles graag altijd het liefste helemaal zélf.

Of wat voorbeelden van dwangmatigheid:

Je MÓET voor je gevoel in structuren poetsen of je maakt altijd lijstjes met allemaal ” dingen ” die je voor je gevoel MÓET doen vervolgens je ” rust ” krijgt in je hoofd; wat voorbeelden, ~ De klinken in huis moet je om de zoveel tijd poetsen.
~ Je móet voor je gevoel minstens eens per week de badkamer poetsen.
~ Je móet voor je gevoel iedere dag stofzuigen of je hele huiskamer schoon, spik en span hebben.
~ De aanrecht móet altijd opgeruimd en erg schoon zijn.
~ Je vind dat je de ramen eens of om de maand gewassen moet hebben.
En vaak is het dan ook nog zo…als iemand je hierbij ”stoort”dan je van binnen helemaal kunt ”flippen”
omdat je door moet gaan met waar je mee bezig bent…

Of eens stapje verder hierin kan zijn:

~ Je hebt de neiging om tegeltjes te tellen in de badkamer voordat je daar naar binnen stapt.
~ Je hebt de neiging om iedere deurklink in huis even extra aan te moeten raken.
~ Woorden te tellen en te delen of vermenigvuldigen terwijl je een boek leest.
~ Alles wat je aanraakt bij een ander in het huis vind je vies of smerig?
~ Je hangt bij een ander altijd boven de w.c omdat je het vies vind om op die bril te zitten.
~ Je weet dat de waterkraan uit is maar toch geloof je dit niet en controleer je dit steeds weer opnieuw?

Alles in symmetrie:

Het gaat erom dat je in jouw eigen gevoel altijd alles precies hetzelfde of steeds herhaaldelijk ”neer moet zetten”of ”in evenwicht moet hebben”’ of ” precies hetzelfde neer moet hangen of recht moet leggen ” …
…of… afspraken en beloftes na móet komen voor jou gevoel omdat je iets ” hebt beloofd “.
En als je dit soort behoeftes niet nakomt met jezelf dat je mogelijk van binnen je ”kribbig en kriebelig” voelt of er vaak een schuldgevoel door krijgt.

Dus altijd alles precies op dezelfde manier en in dezelfde symmetrie willen doen. Herken je dat bij jezelf ?

Gecontroleerd, pietje precies of dwangmatig bezig?

Op de wijze probeer je jou leven afgebakend en ingekaderd te houden, alles in vaste gestructureerde banen proberen te laten leiden.
Je denkt en handeld in vaste structuren en in kaders. Plannen, plannen en nog eens plannen !
Altijd alle vaste ( afgesproken ) afspraken na willen streven, beloftes na willen komen, alles laten verlopen op vaste dagen, bijna op uur en tijd, altijd alles ” hetzelfde willen of moeten doen ” want dat zou mogelijk rust, structuur en verademing kunnen brengen.

Maar op deze manier is er nóóit ruimte voor iets nieuws in je leven en leef je niet spontaan !!!
Je denkt, streeft en leeft in vaste gestructureerde patronen.

Mijn herkenning:

Nu weet ik, als ik iets TE perfect zit te doen en ik wat ”door zit te draven”, ( want het hoeft namelijk helemaal niet zo perfect, dwangmatig of pietjeprecies,) dan WÉÉT ik dat ik het ”weer zit te doen”, ik herken het nu.
( dit gebeurd weleens als ik in een periode ”niet zo lekker in mijn vel zit”, en weer een laagje dieper zak in een bepaald proces waar ik in zit.)

Weet…dat als je zelf in gaat zien dat je té perfect of té gecontroleerd bezig bent, dat dat ten koste gaat van jou levensgenot !!!
Je leeft niet vrij, je leeft niet spontaan…nee, je leeft in strakke ingekaderde structuren.

Herken je het?

Het ”enige” wat je hoeft te doen, is om het te gaan HERKENNEN en het dan te ERKENNEN.
En doe je weer eens iets té overdreven?
Sla je door? Ontdek het, kijk ernaar, en zeg tegen jezelf: ” het hóeft helemaal niet zo perfect, zeg STOP ! ”
Je komt er niet vanaf, je leert ermee om te gaan.

Waarom zou je iets zo perfect willen doen …het is namelijk zo zonde van je tijd, leef, geniet !
Maak ook eens flinke rommel, laat het gepoets eens los, maak eens rommel in huis, laat de boel de boel…
( voel eens wat dát met je doet, ook interessant hoor. )
Want die gestructureerdheid is echt niet zo belangrijk dan je mogelijk nu denkt.

Hou je bezig met wat ECHT belangrijk is in het leven…GENIET!!! – LEEF !!!
…van je omgeving, van jezelf, van je hobby’s, …van je partner, iedere dag weer !

En natuurlijk hoort opruimen en poetsen er ook bij, maar besef dat dat NIET hetgeen is waar je voor leeft,
er zijn écht dingen die meer interessant en meer leerzaam zijn dan AL dat poetsen en opruimen…besef dit !!!

Alles onder controle willen houden door te poetsen, en de hele dag door op lopen te ruimen
in combi met al dat geplan is namelijk zóoooo zonde van je tijd…LEEF !!!

26.) Spiegelen óf andermans gevoelens oppikken:

Wat ik leerde van verschillende ”leraren” bij verschillende cursussen, was het stuk ” spiegelen ”.
Wat spiegelen eigenlijk inhoud, erg fascinerend en zeer interessant.
Een mooie – maar lastige openbaring wat mij veel inzicht heeft gebracht maar me soms ook wel behoorlijk van ”mijn stuk” kan / kon brengen.

brug weerspiegeling

Wat is spiegelen?

Iets wat ”triggert of stoort in jezelf’ ‘ wat een ander tegen jou zegt of fysiek uitstraalt, dan zegt het gevoel, die emotie die iets oproept in JOUW, iets over JEZELF.

Ergens voelde dat voor mij niet geheel en waardig. ( het kon natuurlijk een stuk van mijn ego zijn die dat ontkende…)
Ik kon er niet geheel de vinger opleggen, maar het voelde voor mij tóch regelmatig dat het NIET altijd klopte.
Want voor mij is er ook nog zoiets als iets kunnen zien of constateren, iets aan kunnen voelen bij een ander, je merkt iets op bij die ander….
Mijn eigen ”weten”, mijn intuitieve gevoel gaf mij daar soms toch een behoorlijk ander gevoel over.

Hooggevoelig en spiegelen:

Totdat ik op mijn levenspad in gesprek raakte met mijn inmiddels magnetiseur, waar ik zo af en toe nog eens binnenwandel voor een healing. Hij gaf aan dat iemand die hoogsensitief is wel DEGELIJK óók de subtiele signalen en andermans gevoelens !!! op kan pikken VÁN die ander. Dit heeft o.a te maken met een zeer gevoelig zenuwstelsel wat bij een hooggevoelig persoon véél gevoeliger is ” aangelegd bij de geboorte” dan bij een persoon die niet hooggevoelig is.
Dat een hooggevoelig persoon dus wel degelijk ook subtiele en onuitgesproken ”signalen” of ”gedachtegangen” oppikt VAN die ander, en dat dat stuk NIKS met spiegelen te maken heeft !!! HÉ HÉ….eindelijk, WAT fijn, ik werd daarin dus na jaren ”bevestigd”.
Mijn gevoel was daarin dus al jaren volwaardig en waar.

Iets oppikken wat een ander zelf nog niet eens door heeft; Sterker nog, inmiddels weet ik ook, het gaat soms nog een stap verder bij me maar dat gaat héél geniepig en zeer subtiel.
Ik kwam er achter dat mijn voelsprieten zelfs ” een bepaald gevoel ” van een ander OP kan pikken wat ”die ander” zélf nog niet eens doorheeft ?!
Hier kwam ik achter doordat een goede vriend iets tegen mij vertelde wat in AL mijn cellen in heel mijn lijf aangaf dat het NIET klopte WAT hij mij vertelde.
Omdat het ”oneerlijke gevoel” al een week in mijn lijf aan bleef dienen, vroeg ik nogmaals aan die vriend of hij echt eerlijk tegen me was geweest want het klopte voor mijn gevoel gewoonweg NIET dat hij de waarheid sprak.
Dus ik besloot om het daar nog eens met hem over te hebben… en zo gezegd zo gedaan.

Belangrijke constatering:

In dat gesprek kwamen we er samen achter dat HIJZELF niét doorhad wat er in ZIJN lichaam – in zijn mind gebeurde – in zijn gevoel met hem gebeurde, daar kwamen we in dat gesprek uiteindelijk samen achter.
En IK voelde dat wel en dáár had ik dus ” al heel de week last van ”. Nou ik zal je zeggen, op dat moment ” brak mijn klomp ”, ik stond ( wij ) met een bek vol tanden.
Ik vond het erg bijzonder en tegelijkertijd besefte ik me wel dat mijn voelsprieten, mijn antenne wel érg gevoelig afgesteld staat…zo gezegd. Dus voorál weer zeer interessant nu ik DIT weet, HOE ik daarmee om moet gaan leren gaan.
Een grote nieuwe uitdaging dus…

Niet altijd even gemakkelijk:

Dus sja, ”leren” voelen heeft eigenlijk 2 kanten van een medaille zullen we maar zeggen, met ieder zo zijn VOOR dan wel zijn wat NADELIGE kanten…Want is ”iets – of een bepaald gevoel ” nou iets van mij?….óf pik ik iets op bij die ander?

Máár nu weet ik wél…dat het NIET per definitie iets van mijzelf hoeft te zijn wat ik voel, en dát brengt me zowel rust…maar soms ook wel weer onrust…

Ermee om leren gaan is voor mij weer een gróte en nieuwe uitdaging erbij…

27.) Neem rust en tijd voor jezelf, trek jezelf ook eens terug:

vrouw met sterrenhemel

Voel je een ”grote werkdruk ”, of zit je momenteel in een drukte waar je voor je gevoel aan ”onderdoor” gaat als je zo doorgaat?
Neem ook eens wat gas terug. ( nou is dit ook voor mij nog wel eens een strubbeling hoor… )
Neem eens een dag of paar dagen vrij om wat ”bij te kunnen tanken”.

De omgeving, een heel groot gedeelte van onze Nederlandse maarschappij draait naar mijn idee om druk…drukker…
drukst….haasten, vliegen van hot naar her. ( Ik begrijp uberhaubt niet dat iemand dat vol houd, maar dit even terzijde ).
Ga hier niet in mee, let op jezelf, ben niet zo streng voor jezelf, neem optijd ook eens gas terug.

Reflectie – de chaos in het verkeer:

Weet je waar deze chaotische drukte goed zichtbaar en aanwijsbaar is; in het verkeer.
De chaos en haastigheid, het opdringen, het kleven, de agressie, elkaar opjutten, sjonge, wát een stress wordt dáár veroorzaakt, maar dat weerspiegelt wel heel erg duidelijk hoe ”het gros” zich eigenlijk werkelijk van binnen toch wel voelt, behoorlijk gestrest, geïrriteerd en behoorlijk opgefokt.
Herken jij dit bij jezelf?

Werk je full time?

Werk je full time? Denk er eens over na om halve dagen te gaan werken, of nog wat minder.
Óngeacht wat een omgeving vind, want het lijkt bijna wel of iedereen elkaar hiermee ”aansteekt”.
Als je niet ”druk” bent, ” hoor ” je er ” niet bij ”, of krijg je geen begrip van een omgeving, tenminste, dat is wat ik zo om me heen weleens opmerk of om me heen zo hoor.
Probeer daar niet in mee te gaan, blijf zelf voelen wat goed voelt voor jezelf!

Want stel jezelf de vraag; ben jij op deze manier gelukkig?
3 slagen in de ronte werken, altijd maar bezig willen en móeten zijn, zonder je écht te
mogen ontspannen of tijd voor jezelf te nemen om eens ”bij te kunnen tanken”.

Neem rust – ontspan jezelf:

Rust nemen is noodzaak !!! …voor iedereen, maar voorál voor een HSP-er.
Maar ik weet inmiddels maar ál te goed vanuit meegekregen overtuigingen vanuit mijn opvoeding, dat ontspannen bijna niet / nooit mogelijk was.
( – als je namelijk altijd maar bezig bent hoef je ook niets te voelen, oogkleppen op, kop in het zand steken, je gevoelens wegstoppen…ÉN maar bezig zijn en doorgaan….)

Ik kreeg in mijn verleden altijd een soort van ”opmerking” als ik aangaf dat ik moe was of dat iets teveel voor me was.
Dan werdt er gezegd:” ah, kóm op, stel je niet zo aan, of… ach, je bent nog zo jong, iets in die trant.
Ik werdt altijd gestimuleerd ( vooral door mijn vader ) om bezig te zijn, om door te gaan.
Dan ging ik dus met grote regelmaat OVER mijn eigen grenzen heen. Ik kwam er uiteindelijk achter dat dit de ”meegegeven behoeftes” van mijn ouders waren;
– het altijd maar bezig móeten en willen zijn, nooit echt kunnen of mógen ontspannen…
het zijn toch wel behoorlijk lastige voorbeelden voor me geweest.

Maar weet dit….je MAG ontspannen, lekker niks doen, jouw eigen tempo bepalen.
Dat MAG echt, maar MAG het van jezelf?
Dáár gaat het om ! En voelt het in jouw diepe kern toch als ”bezig móeten zijn, niet echt kúnnen ontspannen?”…
Voert jouw psyche – de mind – die druk steeds maar weer op?
Ga dan eens hulp vragen bij een homeopaat en bespreek dit.
Als je ( net als ik ) een veeleisende – hoog eisende – gecontroleerde opvoeding hebt genoten, dan kunnen die gevoelens, die patronen met overtuigingen ernstig ”vastzitten” in JOUW systeem.
( want wat je als voorbeeld geleerd is – geprojecteerd is – neem je over. )

Hard werken is een vluchtgedrag, waar vlucht jij eigenlijk voor?

Hard werken, veel werken, het gevoel van ” bezig te móeten zijn ” is een ” vluchtgedrag ” voor je binnenste eigen gevoel of een probleem waar je mee worstelt.
Of je hebt ontevreden gevoelens, een leeg gevoel, een pijnlijk gevoel waar je voor wegloopt.
Door te werken en bezig te zijn verzet je je aandacht en kun je heel gemakkelijk ( ongemerkt )je echte gevoelens diep wegstoppen.
Dit zie je vooral terug bij personen die niet goed over hun gevoelens kunnen praten – hun gevoelens diep wegstoppen.
Als je zorgt dat je altijd maar bezig bent hoef je ook niets te voelen.
Veel mensen hebben dit proces van ” bezig moeten zijn ” eigenlijk veelal ongemerkt opgebouwd.
Als je herkent wat ik hier schrijf, ga dan eens na ” waar loop je eigenlijk écht van weg”?

En weet, dat je jezelf hierin kunt verzachten d.m.v homeopatische korreltjes te gaan slikken.
Ga eens naar een homeopaat, deze kan met je opzoek naar de eigenlijke diepste pijnlijke kern.

En begin hier eens mee, met affirmeren:

Zeg met regelmaat een tijd lang hardop tegen jezelf; ” ik mag me ontspannen”.
Want weet gewoon, je hebt dat recht, ONgeacht wat jou omgeving daarvan vind…

28.) Jezelf “dik – té dik voelen – verslaving met eten”:

Het gevoel van jezelf ”te dik ”voelen kan verschillende uiteenlopende oorzaken hebben.
Mijn ontdekkingen hierin wil ik je graag vertellen, want mogelijk kun jij er voor jezelf wat uithalen waar het voor jou mee te maken zou
kunnen hebben.
Die gevoelens zitten namelijk vaak véél dieper dan ‘’ je mogelijk nu denkt ‘’…

Voeding, voedsel en wát je eet is heel erg belangrijk.
Het is sowieso de belangrijke levensbehoefte, je MOET namelijk eten, anders ga je dood.
Maar als eten een ‘’obsessie’’ is of is geworden voor je, wordt dit toch wel wat problematisch, want je kunt het niet – NIET laten, je móet eten, en hóe ga je daar dan verantwoordelijk mee om.

Mijn haat / liefde verhouding met eten, mijn ‘’ verslaving hierin’ ’ is begonnen, vroeg in mijn jeugd…

vrouw met sterrenhemel

Al heel mijn leven een dik voelend gevoel:

Ik vond mezelf mijn héle leven lang eigenlijk altijd al veel ‘’ te dik ‘’. Als ik foto’s terugzie schrik ik wel, want ik had eerder het uiterlijk van ” iemand tegen de grens van anorexia aan ’’, dan dat ik überhaupt té vol of te stevig was, maar in mijn beleving voelde ik me áltijd – al – té – dik.

Jaren aan de lijn gedaan:

Ikzelf heb JA-REN !!!….aan de lijn gedaan, bij een dietiste gelopen, maar ik werd daar eigenlijk steeds maar ‘’ voller en voller ’’ van.
Totdat ik in de gaten kreeg dat dát niet werkte, heb ik het overboord gegooit, al dat gedieet.
Want wat je NIET mag, wordt namelijk alleen maar interessanter ;o)

Overeten is een opvulling …een te kort aan…

Om te beginnen is ‘’ overeten – jezelf op willen vullen ’’ een behoefte vanuit een ” leegte ” van ”iets” wat je voelt of vanuit wat je is overkomen. Maar het kan ook een frustratie, een grote emotie zijn die je voelt.
Dit kan zich in het hier en nu afspelen, maar dit gevoel kan ook héél erg ver teruggaan, veel verder terug dan je waarschijnlijk nu zou kunnen bedenken…

Praktische oefening:

Voel je de behoefte om te gaan snakken, snaaien of jezelf vol te stoppen met eten?
Ga bij jezelf eens na WAT er zojuist of eerder op de dag is gebeurd?! Vaak kun je door ” na te gaan ” erin je hoofd achter komen WAAROM je NU !!! wilt of MÓET eten.
Is het een frustratie, dus een emotie of b.v iets n.a.v wat ” iemand ” tegen je zij? Spreek – dit – uit, als ” iemand ” je iets vertelde wat jouw enórm pijn deed? ( als ik terugkijk slikte ik letterlijk alles in wat mijn moeder tegen me zij of non-verbaal naar me uitstraalde en dat was niet altijd even lief…maar i.p.v dat ik het haar vertelde VRAT ik het weg met eten ! )

Spreek iets uit wat jouw pijn doet:

Spreekt iemand een vervelende opmerking naar je uit en raakt jouw dit? ZEG!!! dit tegen diegene, geef het terug !!!
Anders blijf JIJ ermee zitten !!! Want ik weet uit eigen ervaring dat ” de ander ” soms ” lelijke en vervelende dingen ” kan zeggen wat enórm binnen kan komen en bij jou iets ”triggert” waardoor JIJ gaat eten of overeten.
SPREEK UIT WAT OP JOU HART LIGT i.p.v dat JIJ het weg gaat zitten eten, besef dit !!!!!!
Het kan erg spannend aanvoelen als je besluit iets uit te spreken, ( lees nogmaals punt 25 ) maar weet dit… je houd van jezelf en je zou jezelf écht tekort doen om het maar ” te laten ”.

Tekort aan aandacht, verwaarlozing of een gemis in je gevoel van ”iets”:

Overeten of opvullen d.m.v eten, snoep of snacks is een tekortgeschoten emotie of een tekort van een bepaalde behoefte die je niet kreeg / of nu krijgt !!!.
Het kan ook een frustratie zijn welke je weg zou willen eten dat je je woede weg probeert te eten.
Of het is een beloning die je jezelf d.m.v. eten zou willen geven omdat je emotioneel iets niet aankan of aankon wat je ” eerder ” overkomen is.
Het kan een tekortkoming in liefde of aandacht zijn, of een gevoel hebben van grote verwaarlozing, of je hebt te weinig aandacht gehad in je kinderjaren waar je juist zo’n behoefte aan had maar die niet kreeg…

Verleden – je jeugd:

Álles relateert terug vanuit je babyjaren en jeugd, dit UIT zich in het heden, in het HIER en NU !!! Beséf dit !!!…. het is echt héél belangrijk om dat aan te gaan met jezelf om jezelf te kunnen HELEN vanuit het innerlijke kind wat ” niet gezien is ” of ernstig tekort is geschoten in aandacht, in liefde of waarin dan ook.
Als je in jouw kern, in jouw eigen gevoel ernstig ”verwaarloost bent” of ”niet gezien bent” door b.v je moeder, dan zit dáár de problematiek, dáár zit echt die DIEPE pijn.
Dat je b.v voelt dat je in je jeugd veel te weinig aandacht en erkenning hebt gekregen.
( Voor mij is dat allemaal heel duidelijk geworden dat DÁÁR mijn eetproblemen vandaan zijn gekomen.)

Paar simpele weetjes:

~ De behoefte naar ‘’chocolade’’, is een ‘’ afzetting ’’ tussen de moeder en dochter band.
~ Snacken… is letterlijk ” snakken naar liefde en genegenheid”.
~ Een behoefte aan suiker is een behoefte naar liefde en liefde voor jezelf…

Het tekort aan lijfelijke liefde:

Het overeten en het opvullen van mijn eigen lichaam heeft bij mij toch vooral ook te maken met het stuk: géén liefde hebben ontvangen van mijn moeder, me niet gewenst en geliefd voelen door haar, en… háár afkeurende gevoel jegens háár eigen lichaam tegen zichzelf. Dat al háár projectie’s veel invloed hebben gehad in mijn jeugd als kind en volwassenen.
( maar dat kan bij jou ook het geval zijn, weet dit – herken het – ga het onderzoeken.)

Tijdens mijn moeders zwangerschap:

Mijn moeder was altijd heel slank, bezig met haar figuur, het precies op gewicht kunnen blijven, zij was áltijd aan ‘’ de lijn ’’ of op een soort van dieet. Het was dus voorál haar eet obsessie, alleen heeft ze dat héél lang onbewust op mij ” geprojecteerd ” waar ik toch wel behoorlijk !!!…last van had ( nog weleens heb. ) Het begon eigenlijk in haar zwangerschap van mij.
Tijdens haar zwangerschap van mij, werdt ze natuurlijk ‘’dikker en voller, logisch’’.
Maar die ‘’lasten’’, dié essentiële gevoelens met negatieve gedachtes – vooral haar afkeurende gevoel jegens zichzelf, zichzelf NIET kunnen zien in de spiegel, heb ik als foetus al opgepikt vanuit de baarmoeder …dáár is het eigenlijk echt mee begonnen.
Die ‘’vastzittende negatief voelende belasting van haar” die zijzelf in haar beleving heeft ervaren met alle vervelende bijkomende emoties, zijn flink vast gaan zitten in MIJN systeem, zó ver kan het dus terug gaan, dat dik voelende gevoel.
Ik heb dit ontdekt en uiteindelijk wat beter” los kunnen laten” pas ergens rond 2003.
Toen kwam ik daar via een fijne homeopaat Mevrouw plouvier achter, achter dit stukje ‘’ haat ’’ voor mijn éigen lichaam in mijn eigen spiegel. D.m.v korreltjes werdt ( mijn eigen haat gevoel jegens mijn lichaam in mijn spiegel ) wat ‘’milder”. Máár….het is nog niet verdwenen, dát afkeurende gevoel, het ligt nog met regelmaat ‘’op de loer’’….
Het gaat nu wat beter maar als ik niet ‘’zo lekker in mijn vel zit’’ openbaart zich dit weer in de spiegel, vooral lastig en leerzaam hoe ik hier nu zelf mee omga.
( tegenwoordig hang ik tijdelijk even een handdoek voor de spiegel ), mijn onderlichaam is toch wel mijn ‘’grote’’ probleem.
Ik affirmeer met ”een hoedje” maar dit blijft toch nog wel een lastig stuk.

Doordat ik bij de geboorte al meteen vanuit moeder weg ben gehaald ( punt 23 ) is er in mijn EERSTE basis behoeftes een enórme leegte ontstaan.
Een lege bodem, zonder veiligheid, zonder geliefd te zijn, zonder me welkom te hebben gevoeld hier op aarde… Door me ‘’ vol te stoppen ‘’
met eten, vulde ik dat ‘’gat met gemis ‘’ dus eigenlijk op. Tenminste, dat probeerde ik. Een bodemloze put kun je on-ein-dig vol blijven duwen, die raakt namelijk nóóit vervuld of verzadigd. Dit gevoel hierover, daar ben ik pas ergens eind 2011 achter, daar kwam mijn homeopaat mee, sjonge, maar WAT een belangrijke en essentiële ontdekking er weer bij zeg… Zo zie je maar, HOEVER iets terug kan gaan,
wáár behoeften en het willen onderdrukken of willen opvullen vandaan kán komen, het zit vaak dieper dan je denkt…

Mijn moeder dacht mij vroeger ‘’ te helpen ’’, door mij heel bewust maar 1 snoepje, of 1 koekje te geven.
Ik werd daar enorm in ‘’ gecontroleerd ’’ zeg maar.
Achteraf best raar en eigenlijk zéér vreemd, want ons hele huis stond vol met potten, trommels en blikken, vol snoep, chips, koekjes en lekkers…het was er in over-vloed. Ik was ( letterlijk ) een klein kind die zich in een snoepwinkel bevond…en tóch mocht ik maar 1 ding. Als zij weg was, gingen op een gegeven moment ‘’alle remmen los’’.
Ik had daardoor ‘’ de troost, de heerlijkheid, de verslaving in het eten ontdekt ’’.
Ik vrat alles wat los en vast zat…en zo is mijn ‘’verslaving’’ ooit echt eens begonnen.
Vond dat overigens ook wel wat hebben ‘’stiekem’’…iets stiekem eten, het was ‘’mijn eigen geheimpje’’.
Maar daardoor heb ik uiteindelijk wel onbewust een eetverslaving bij mezelf gecreëerd…

Maag band – maagverkleining:

Ik wil je dit nog graag even meegeven; Ik hoor weleens om me heen dat lotgenoten met de gedachte lopen om een maagverkleining of maagband te willen laten zetten ?!
Ik heb vroeger ook met deze wens gelopen omdat ik toen dacht dat dat dé oplossing zou zijn. Inmiddels ben ik van mening veranderd en ben ik écht van mening dat een maagband, een maagverkleining weinig tot géén nut heeft.
Je kunt er ”tijdelijk” iets mee bereiken, dat kan…maar vaak vallen mensen uiteindelijk weer terug in hun ”oude patroon van snaaien en graaien”, en zullen ze uiteindelijk weer aankomen en dus vervallen in oude gewoonten omdat je DE BRON niet hebt aangepakt !!! ( ik ken – van zien – enkele personen – mannen en vrouwen, die dit enkele jaren geleden hebben ondergaan, een maagband, en nu véél dikker zijn dan daarvoor.)

Stel jezelf deze vraag eens:

” waaróm eet je eigenlijk?”, weet je dat eigenlijk wel? Want bedenk je, als je ” DE BRON – DE DIEPE KERN ” van jou eetprobleem niet aanpakt zal je ALTIJD weer terugvallen in jou oude eetbehoefte, dus heeft zo’n risicovolle operatie ook weinig nut, besef je dit goed…( Zint eer gij begint… )

Wat wel helpt – stap 1 – eerlijk durven te zijn:

Ga hulp zoeken bij een homeopaat, DIE gaat samen met jouw opzoek naar DE KERN, DE BRON, naar ÁL jouw tekortkomingen vanuit jouw jeugd, vanuit jouw kinderjaren.
~ Heb jij b.v aandacht gekregen in jou jeugd ( of ben je deze juist tekort gekomen…)
~ Ben jij gezien en gehoort in jou jeugd ( of was het nooit goed of goed genoeg volgens je ouders…)
~ Ben jij lijflijk vastgepakt en vertelde ze jou ooit dat ze van je hielden ( of konde je ouders dat niet tegen je zeggen… )
~ Is er ooit tegen je gezegd dat je het goed deed of dat je ouders trots op je waren ( of kun je je dat geheel niet goed meer herinneren… )
~ Is er tegen jou verteld dat je goed bent zoals je bent ( of voldeed je kwa uiterlijk niet aan het ideale beeld van je moeder…)
Dit zijn wat intense pijnpunten waar ik al heel mijn leven mee worstel en ik pas op latere leeftijd inzicht in kreeg bij mezelf.

Een homeopaat kan jou echt helpen om met jou eetverslaving om te leren gaan, want die kijkt samen met jouw naar jouw verleden.
Je kunt er zelf écht iets aan doen als je maar ÉÉRLIJK durft te zijn naar jezelf en jou behoefte die je hebt gemist of nooit hebt gekregen in jou baby – tiener – of jeugd jaren. DÁÁR ligt echt de eccentie van jou eetprobleem als je herkend wat ik schrijf !!!
Durf jij dat aan te gaan met jezelf en terug te gaan naar jou verleden?

Je kunt naar een dieetiste gaan, maar die zal nooit diep gaan zitten spitten in jouw gekwetste verleden, die kijken doorgaans alleen maar naar hoeveel je afvalt en dat je af móet vallen.
Maar als je DIE bron van jou kwetsuur niet aanpakt, zul je al-tijd weer vervallen in oude patronen!

Allerlei soorten verslaving:

Overigens zijn alle soort van verslavingen; drank verslaving, drugs – blowen, roken, een koopverslaving, gokverslaving, poetsverslaving, sexverslaving etc. ” een tijdelijke opvulling ”, een behoefte vanuit een leegt in jezelf – een leegte om op te willen vullen !
Maar kijk maar eens rond, iedereen heeft toch wel een soort van behoefte om IETS te doen wat toch eigenlijk niet zo ‘goed” voor jou of voor diegene is? Even weg willen vluchten, niet willen voelen, jezelf willen verdoven, alles diep weg willen stoppen…

Dúrf dit te gaan zien bij jezelf, dúrf dit onder ogen te komen, en zoek uiteindelijk hulp.
Alleen is de soort ”hulp” die je kiest wel belangrijk, want de achterliggende essenties van een verslaving liggen vaak héél diep of dieper dan je mogelijk nu denkt.
Besluit je er écht in te willen gaan duiken, dan is confrontatie ON-MO-GE-LIJK.
Bij groeien en bewustwording hoort pijn !
Durf jij eerlijk tegen jezelf toe te geven dat jij ”verslaafd” bent? Ben je zo tevreden?…gewoon doorgaan.
Ben je dat niet?…neem jezelf aan de hand en DURF het aan te gaan met jezelf !
ZOEK HULP …EN BEGIN HIERMEE….PRAAT EROVER !!!

28.B) Goede voeding is zo belangrijk:

Inmiddels heb ik niet zo’n vreet buien meer, de ‘’ turbulentie daarin ‘’, maar ook het beter voor mezelf willen zorgen, voor mijn binnenste ikke, krijgt het eten ‘’normalere proportie’s’’. Ik kan als ik niet zo ‘’lekker zit’’ me nog eens volvreten, omdat ik het soms nog wel wat lekker vind om me ‘’ of vol te duwen met een bepaalde behoefte of leegte, of vanuit een oud patroon. Maar acepteer het op zo’n moment beter en het gebeurd niet meer zo vaak.
Omdat ik steeds meer gelukkig ben met mezelf, mezelf durf te zijn en te laten zien, en mijn vele kwaliteiten ontdek, hoeft dat vol-eten ook ‘’ niet meer zo nodig ’’…

28 C.) Mijn B12 tekort – mede na een flinke Burn out:

Halverwege 2010 gebeurde er van alles in mijn leven wat me bezig hield en me flink raakte.
Maar wat ik daardoor niet in de gaten had, ( daar ook nog nooit van had gehoord,) kwam ik er toen achter, dat ik ongemerkt een érnstig B12 tekort had opgebouwd !!!
Paul had ergens gelezen, dat als je een verre reis had gemaakt ( +/- 8 weken daarna) , dat het dan verstandig zou zijn om je bloed eens te laten
checken op e.v.t meegenomen parasieten of besmettingen vanuit het buitenland.
Dat het goed zou zijn om een life-bloed analyse te laten doen. ( daar voelde ik meteen iets voor. )

Zo kwamen we terecht bij High Care 3000 in Ravenstein.
Je bloed wordt terplekke bekeken, samen met hun, op een monitor ( beste confronterend, maar ook zeer verhelderend tegelijk.)
Ook besprak ik daar mijn inmiddels ”behoorlijke klachten” waar ik al een tijd mee worstelde:
enórme vergeetachtigheid, een héél kort geheugen – vaak in de ochtend was ik al op!!…en moest de dag nog beginnen,
ernstig vermoeid zijn, ik kon nog geen stukje tekst lezen of ‘’ begreep ’’ het al niet echt meer.
Ik versprak me vaak, wist ‘’ eenvoudige ’’ woorden niet te formuleren of kwam er gewoonweg niet op…
( dit is een hele lastige, confronterende tijd voor me geweest).
Maar toen kwam de aap wel uit kwam uit de mouw; ik had een ÉRNSTIG B12 tekort opgebouwd !!!
Wát een enorme belangrijke ontdekking weer voor me zeg…

Klachten B12 – KLIK HIER: klachten bij een B12 tekort

Advies – herken je dit:

herken je dingen die ik hierboven beschrijf, laat je B12 nakijken, ZO ENORM BELANGRIJK.
Niet bij de ‘’gewone’’ huisarts, want hun bloedwaarden waar je ”aan moet voldoen’’ worden veel anders bepaald dan bij een particulier lab zoals bij high care 3000.

Ik slik nu dagelijks ( nog steeds ) allerlei aanvullende voedingssupplementen:
– B12 poeders en zet af en toe een B12 spuitje ( voor meer energie en een beter geheugen),
– slik magnesium ( voor stijve spieren en gewrichten en het zorgt voor een inwendige betere doorstroming), neem een goede multi, een D3 druppeltje ( omdat ik meer behoefte heb aan zon ),
– krill vis olie ( voor mijn geheugen, en het is bewezen dat je met vis of krill olie beter met ‘stress ” om kan gaan.

Ik moet zeggen, het gaat echt steeds beter en beter met me, ook met de vermoeidheid of met alles kunnen onthouden,
ik zit echt weer in een lift.
Ik merk écht dat ál deze extra aanvulling veel beter bij me werkt, ik zit sindsdien véél beter in mijn vel ! Ik eet gezond maar haal daar niet voldoende voedingsstoffen uit…, dat blijkt.
Dit was voor mij echt ook een énorme ontdekking, die me enorm heeft belemmerd in mijn dagelijkse bezigheden.
Daarom wil ik deze info je dan ook niet onthouden…

28 D.) Bespoten fruit en groente:

Let op fruit + groente, koop ze in de winkel altijd ”afkomstig uit holland ’’.
Probeer NIET teveel producten uit andere landen te eten.
Hun gif-bestrijdingsnormen liggen héél anders dan hier in Nederland. ( alhoewel Nederland ook niet altijd trots hoeft te zijn op wat en hoeveel ze gebruiken ! )
Biologisch eten is misschien duurder ( bij de eenvoudige boer – boerderijwinkel vaak niet ), maar besef !!!…WAT je allemaal binnenstopt in jouw lijf.
Vaak is het gif of rommel en je eet het wel op en werkt schadelijk op je systeem of op die van je kinderen.
Je kunt je bij een prachtige stralende mooie appel afvragen, waaróm deze zo mooi uiterlijk heeft.
Dat komt door al het gif.
Bij een boer is het ‘’uiterlijk’’ misschien niet zo mooi, vaak ‘’ met wat plekjes ” etc. maar je eet VEEL gezonder, besef dit goed !!!

groentje en fruit

28 E.) Let op e-nummers in je voeding:

De ”E nummers” op een verpakking, LET-DAAR-AUB-OOK-MEE-OP !!!
Ik was me hier nooit bewust van, totdat ik het boekje onder ogen geschoven kreeg over e-nummers ON-GE-LOOF-LIJK, wat er vaak wordt goedgekeurd – volgens bepaalde normen zou voldoen – aan me hoela.
Weet dat de overheid ook niet altijd in het belang van iedereen even eerlijk of positief is, maar vaak ook vanuit hun eigen belangen handelt. OPEN-JE–OGEN, weet WAT je eet.
Dit interessante boekje kun je kopen in veel boekenwinkels. Érg confronterend maar zo weet je wel wát je eet !
Hier een boeiende site over gezonde voeding en de grote gevaren van E 621 + Apartaam etc E nummers
( Ik – Inge – hoorde uit een zeer betrouwbare bron dat katten in suriname worden gedood d.m.v
E 621 + Vetsin, is daar blijkbaar een normale zaak…sjee zeg…, en dat stoppen ze in onze voeding !….onbegrijpelijk.)

magnetron

28 F.) Magnetron straling is héél erg slecht:

Weet je dit? Dat de straling van een magnetron enórm slecht is !!!
Alle voedingstoffen uit je eten verdwijnen d.m.v het gebruik van een magnetron.
Besef dit !!! Ook bij de voeding voor je kinderen.
Je kunt nog beter iets opbakken in een wok of in de oven verwarmen, dan iets opwarmen in de magnetron, let daar écht mee op !

28G.) Melk is zeer ongezond ( voor volwassenen):

Melk is helemaal niet zo gezond dan wordt verteld bij o.a het voedingscentrum; Let op dat je niet teveel, of liever helemaal GEEN melk meer drinkt als je ouder bent. Drink soja melk of rijstmelk. ( even wennen aan de wat zoetere smaak. )
Dierlijk melk – dierlijke vetten zijn niet goed voor je systeem !!!
Door teveel melk te drinken laat dit een slijmlaag achter in je darmen, waardoor voedingsstoffen NIET goed opgenomen worden.
Besef dit goed, ( lees punt 23 eens door, gaat over melkintolerantie ! .)

Ik – Inge – hoorde uit een zeer betrouwbare bron dit: Iemand dichtbij mijn familie kent in Nederland van dichtbij een melkhouderij.
Door het vele en grote gebruik van antibiotica op die boerderij ( om ziektes tegen te gaan ), mag hun melk niet verkocht worden
voor consumptie.
Wat wel mag…( echt ónbegrijpelijk dit ), ze mogen die melk wel laten ( verwerken ) indrogen en vervolgens verkopen als ” weipoeder ”. Als je op veel koekjes, taartjes, in brood etc. op de verpakking leest, zit daar vaak ” weipoeder ” in.
Dit betekend dus, dat er o.a ” antibiotica ” wordt toegevoegd aan die producten, dit mag gewoon volgens onze wet…
Wéér zoiets waar mijn mond écht van open viel…

28H.) Dorothé Lueb:

Ik kreeg deze website van Dorothé Lueb onder ogen omdat ik het advies had gekregen om ”beter” géén graan, haver, rogge etc. meer
te eten, ” even ” stortte mijn wereld in, nu begrijp ik het…ook omdat ik nu bijna geen behoefte meer heb om te ” snaaien of snoepen”
en mijn honger gevoel wordt veel beter gedoseerd.
.Omdat je van brood er ten eerste dik ( vooral rond de buik ) van wordt, en het ook grote ” schommelingen” geeft in de suikerspiegel
waardoor de behoefte naar meer eten en vreten alleen maar ” opvoert ”.

Haar kijk op voeding, de achtergrond, psychische ziektes, veel voorkomende ziektes in het algemeen, over diabetes, autisme,
bipolaire stoornis ( mds ), reuma, fibromyalgie en veeeel meer, waarom wel of beter niet.

Ze legt het ook vaak helder uit ( soms ook technisch, maar kun je skippen.):

Evenwijs Dorothé Lueb

Copyright © Het Stralende Oosten.
Alle Rechten Voorbehouden.